Companii

Clinica privata, angajam medici "vedeta" cu pana la 3.500 de euro ca sa ne aduca pacienti. Cum comentati?

In anul goanei pentru deschiderea de noi unitati, clinicile private vin si cu salarii de 3.500 de euro pentru a atrage medicii

Salariul mediu pentru un medic care lucreaza la privat este de 714 euro la scara nationala, in timp ce in Bucuresti, acesta se duce inspre 952 de euro (FOTO: Shutterstock)

26.04.2010, 00:00 4280

Deschiderea de noi clinici nu este o surpriza, operatoriicontinuand extinderea chiar si in conditiile climatului economicdificil, insa sumele aruncate in joc sunt mai mari ca niciodata.Daca in anii trecuti, investitiile unei companii treceau cu greu de10 mil. euro, in 2010 sumele au crescut puternic.

O prima explicatie se afla in faptul ca principalii operatoriMedLife si Centrul Medical Unirea (CMU) au atras actionariputernici care au forta financiara pentru a sustine investitii deamploare.

"Pana acum cu mii de euro, sute de mii maximum un milion de eurose puteau face lucruri, dar in prezent sumele sunt de milioane bunede euro", spune Robert Serban, care impreuna cu sotia sa, Georgeta,controleaza reteaua Gral Medical.

Doua-trei clinici este numarul minim pe care operatorii ilanunta anul acesta, dar si proiectele de spitale sunt numeroase.MedLife, Centrul Medical Unirea, Gral, Sanador, Romar suntcompaniile care si-au bugetat constructii in noi spitale, sumelenecesare trecand de 50 mil. euro.

HR-ii pregatesc recrutarile: peste 500 de oameni anulacesta

"Piata este destul de efervescenta. Va fi interesant de vazutcate din aceste unitati se finalizeaza. Spitalul nu este ca oinvestitie imobiliara, sa poti vinde apartamentele de pe planseta",mai spune Serban.

El se arata sceptic in ceea ce priveste capacitatea clinicilorde a gasi medici si motiveaza acest lucru prin faptul ca unspecialist se va muta doar in momentul in care exista un portofoliude pacienti deja format.

Conform unei analize recente a Ziarului Financiar, principaleleclinici private de pe piata locala vor angaja in acest an peste 500de oameni odata cu finalizarea investitiilor pe care le auprogramate.

Potrivit informatiilor existente, cea mai importanta campanie derecrutare va fi derulata de CMU, care are in plan 300 de angajari.Concret, compania vrea sa depaseasca 1.000 de angajati, fata de 700in prezent (personal full time si colaboratori), si mareste atatmanagamentul, cat si medicii.

Planurile CMU au fost impulsionate si de intrarea in actionariata fondului de investitii Advent International cu 80% din actiuni inurma unei tranzactii estimata de ZF la zeci de milioane de euro.Angajarile in structura de conducere sunt justificate de faptul caAdvent va intari managementul si va crea noi pozitii in cadrulfirmei.

Sanador, clinici dezvoltare de Florin si Doris Andronescu, arputea angaja 80-90 de oameni, Euroclinic 35-40, iar Gral 20-30.

Cu ce salarii sunt atrasi medicii la privat

"Un medic intrat in sistem castiga in jur de 2.500 de lei (625de euro), iar un medic cu 2-3 ani experienta trece de 3.500 de lei(833 de euro). Pentru o specialitate mai buna, ca de exempluginecologia, dermatologia sau cardiologia, castigul poate sa sarade 1.000 de euro full time", spune Cristian Sas, consultant indomeniu. Sas a lucrat in trecut in cadrul retelei de cliniciPolisano, dar si in cadrul CMU.

Reprezentantii Sanador spuneau recent ca salariile pentrurecrutarile pe care le au in derulare si care vizeaza toatecategoriile de personal sunt intre 500 de euro si 2.000 de euro."Medicii «vedeta» castiga in jur de 3.000 - 3.500 de euro pentru programul part time. Cel maibine platit medic castiga in jur de 10.000 de euro pe luna fulltime. Sunt cazuri foarte rare, ca de exemplu ecografistii carelucreaza de dimineata pana seara", a mai spus Sas.

1000 de euro, salariul mediu la clinicile private dinCapitala

El afirma ca salariul mediu pentru un medic care lucreaza laprivat este de 3.000 de lei (714 euro) la scara nationala, in timpce in Bucuresti, acesta se duce inspre 4.000 de lei (952 deeuro).

Un nivel similar al salariilor este prezentat si de CatalinPopa, CEO al Euroclinic Hospital & Medical Centers, firma careopereaza atat un spital privat, cat si mai multe clinici.

"Salariile incep de la 2.500 de lei (net - n. red.) pentrumedici incepatori si pot ajunge mult mai sus. La aceasta suma seadauga tot felul de sporuri, dar si garzile. In total, venitul s-arputea dubla sau poate fi chiar mai mare", afirma Popa. El estimeazaca un nivel maxim al salariilor trece de 4.000 de euro. In ceea cepriveste asistentele, salariile incep de la 1.200 de lei (285 deeuro) si urca in functie de experienta. Cu sporuri, cu week-end-ulsi cu lucrul de noapte, o asistenta poate ajunge la 3.000 de lei(714 euro).

"Piata serviciilor medicale private intra in zona de maturitate.Este primul an in care prinde contur. Piata nu a cunoscut oasemenea efervescenta. Este un an fara precedent", a punctatCristian Sas.

In 2009 piata serviciilor medicale private s-a situat la circa373 mil. euro, insa exista premisele ca pana in 2012 sa treacapragul de 600 mil. euro, ritmul de crestere urmand sa seintensifice in urmatorii ani. Segmentul abonamentelor ar puteastagna anul acesta in conditiile cresterii somajului, in timp ceasigurarile private vor creste, conform estimarilor PMR. Anultrecut piata a crescut cu aproximativ 15%, pana la 373 mil.euro.

In ceea ce priveste numarul de abonati, reprezentantii PMRestimeaza ca ar exista in jur de 380.000 pe piata locala.

Planurile de extindere ale principalilor operatorimedicali privati

MedLife:

  • un spital privat in urma unei investitii de circa 15 mil.euro;
  • trei clinici (doua in Bucuresti si una in Cluj);
  • investitiile totale ar putea sari de 20 mil. euro;
  • se afla in negocieri cu 3-4 operatori din afara Bucurestiuluipentru preluare;

Centrul Medical Unirea

  • 2-3 clinici noi in urma unor proiecte greenfield;
  • 2-3 achizitii;
  • un spital a carui constructie va incepe in 2010, dar care va fifinalizat in 2011

A&D Pharma

  • cel mai puternic grup din industria de medicamente intra anulacesta pe piata clinicilor private;
  • prima clinica se deschide in luna aprilie in Piata Victoriei,insa nu sunt disponibile si alte informatii.

Gral

  • un centru specializat in urma unor investitii de 3,5 mil.euro;
  • un spital a carui constructie ar putea sa fie demarata anulacesta.

Sanador

  • un spital de 120 de paturi, o investitie totala de 40 mil. eurocare urmeaza sa fie gata in aceasta toamna;

Euroclinic

  • doua clinci in Bucuresti;

Romar

  • se afla in discutii pentru un spital cu o capacitate de 80-90de paturi; investitia initiala va fi de 8-9 milioane de euro.Detaliile privind proiectul urmeaza sa fie stabilite pana la fineleanului, iar in 2011 sa fie finalizata constructia.

Medicana (retea de spitale din Turcia)

  • are in vedere un proiect de 30 mil. dolari care vizeazaconstructia unei unitati in Bucuresti, proiect care ar putea incepela sfarsitul lunii septembrie;

Medicover

  • ar putea investi 40 mil. euro intr-un spital de 88 de paturi inPipera

Sursa: ZF, Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO