Companii

Coifer a adus 100 de indieni in constructii

25.07.2007, 18:30 85

Grupul de companii specializat in constructii Coifer, controlat de omul de afaceri Piero Francisci, a angajat 100 de muncitori indieni calificati, costurile pentru recrutarea si aducerea acestora in Romania ridicandu-se la circa 100.000 euro
Coifer va angaja pana la sfarsitul anului 140 de muncitori calificati din India, pentru a contracara criza de forta de munca cu care se confrunta pe piata constructiilor.
"Pana in prezent am adus aproximativ 100 de muncitori indieni calificati, iar pana la sfarsitul anului vom ajunge la 140. Acum grupul Coifer are circa 530 de angajati, numarul acestora urmand sa creasca pe masura ce va creste numarul de contracte pe care le avem in derulare", a declarat pentru ZF Aurelia Deacu, responsabil de resurse umane la Coifer.
Muncitorii indieni, care vor ramane pe piata romaneasca doi ani de zile, sunt platiti in functie de specializare cu salariul mediu de pe piata constructiilor, care se ridica la circa 600-1.200 de lei, potrivit datelor din piata.
Coifer are doua capacitati de productie de structuri metalice langa Sibiu si la Valenii de Munte, judetul Prahova, precum si o companie de constructii, Coifer Impex, care executa lucrarile de extindere ale centrului comercial City Mall din Bucuresti. Grupul a avut in 2005 o cifra de afaceri totala de circa 25 mil. euro.
"Investitia in aducerea muncitorilor straini va fi amortizata in circa doi ani. Costurile pentru angajarea unui muncitor indian s-au ridicat la 1.000 euro pentru fiecare individ. Am angajat muncitorii indieni printr-o firma indiana de recrutare specializata in astfel de servicii", afirma reprezentantul Coifer.
Plecarea in valuri a muncitorilor romani in tari dezvoltate precum Spania, Italia sau Germania a produs o criza puternica de forta de munca pe piata constructiilor. Patronatele din industria constructiilor au declarat ca o solutie pentru a reduce acest fenomen este aducerea unor muncitori din tarile asiatice, China, Pakistan sau India, unde nivelul salariului este mult mai scazut decat in Romania.
"Decizia de a aduce muncitori din strainatate a fost luata inca de anul trecut, cand am preconizat ca in scurt timp urma sa ne confruntam cu o criza de muncitori calificati", precizeaza Deacu. Muncitorii indieni sunt cazati intr-un camin de nefamilisti si au bucatar propriu.
"Muncitorii romani sunt slab pregatiti si sfideaza angajatorul. De cele mai multe ori pleaca fara a ramane si in perioada de preaviz si cred ca numai ei au drepturi", conchide Deacu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO