Companii

Comenzile din constructii ridica afacerile cu BCA

23.08.2006, 19:49 14

Producatorii de BCA au raportat cresteri de doua cifre in primul semestru, propulsati de cererea de pe piata constructiilor.
Celco Constanta a realizat o cifra de afaceri de 10,6 milioane de euro (37,6 mil. lei), in crestere cu 11% fata de perioada similara a anului trecut. Evolutia a avut la baza majorarea productiei si a vanzarilor.
Compania lucreaza cu o marja neta de peste 35%, obtinand un profit net de 3,75 milioane de euro. Celco Constanta este de altfel una dintre cele mai profitabile firme de pe piata constructiilor.
Celco a inceput anul trecut o investitie greenfield de 10 milioane de euro, care va integra procesul de productie prin construirea unei fabrici de var.
Celco a fost infiintata in anul 1971, trecand in proprietate privata in 1997. Producatorul de elemente din beton este controlat de familia Dusu, care a preluat compania la sfarsitul anului 2003 si detine in prezent, impreuna cu complexul hotelier Condor din Mamaia, ai carui actionari majoritari sunt tot oamenii de afaceri Niculae si Ion Dusu, peste 75% din titlurile Celco. Actiunile companiei sunt listate pe piata Rasdaq, ultimul pret de tranzactionare fiind de 0,58 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei la acest pret este de 32 de milioane de euro.
Pe de alta parte, producatorul de materiale de constructii Prefab Bucuresti a inregistrat in primul semestru o cifra de afaceri de 11,7 mil. euro (41,6 mil. lei), in crestere cu 21% fata de nivelul raportat in perioada similara a anului trecut.
In schimb, profitul net s-a redus sub jumatate din valoarea realizata in primele sase luni din 2005, pana la 480.000 de euro (1,7 mil. lei).
Printre principalele motive care au influentat negativ rezultatele societatii in 2006 se numara "fiscalitatea excesiva", cresterea tarifelor la materii prime, energie si combustibili si importul unor produse similare cu cele din portofoliul societatii.
Compania produce si comercializeaza produse de balastiera, BCA, grinzi si tuburi de presiune folosite la canalizari si la alimentari cu apa.
Firma Romerica International detine 75,6% din actiunile Prefab, restul titlurilor fiind in posesia SIF Muntenia - 12,4% sau a altor actionari - 11,9%.
Actiunile Prefab sunt listate pe Rasdaq, ultima tranzactie s-a derulat la un pret de 28 de lei. La aceasta valoare capitalizarea bursiera a companiei este de 20 de milioane de euro.
Prefab a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 20,5 mil. euro (74,3 mil. lei), in crestere cu 60% fata de anul precedent, in timp ce profitul net s-a ridicat la 3,11 mil. euro (11,3 mil. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO