♦ Autorităţile nu au instituit un nou lockdown, susţinând că astfel ajută economia, însă managerii de fabrici trebuie să gestioneze singuri situaţia sanitară din companii pentru a nu ajunge în situaţia de a închide pentru că nu mai au angajaţi sănătoşi.
Dacă România va continua să înregistreze zilnic mii de noi cazuri de COVID-19 şi sute de decese, economia se va bloca în anumite domenii pentru că firmele nu vor avea cu cine să mai lucreze, susţine un oficial din Comisia de sănătate. Autorităţile vor să prevină dezastrul din sănătate doar prin introducerea obligativităţii certificatului verde. Spre comparaţie, Letonia a instituit carantina imediat cum numărul de cazuri de COVID-19 a crescut.
Firmele instituie propriile mecanisme de protecţie pentru a evita infectarea angajaţilor. În unele fabrici s-a redus programul de lucru, s-a introdus munca în mai multe ture şi chiar li se solicită angajaţilor să vină cu certificatul verde sau cu test negativ pentru ca secţiile să nu fie închise.
„Am luat toate măsurile pentru a preveni infectarea angajaţilor şi pentru a evita focare de infecţie pentru că altfel riscam să se blocheze procesul de producţie. Fiecare angajat are rolul lui în producţie. Dacă se îmbolnăvesc angajaţii, nu mai putem produce. Am introdus munca în două schimburi până în iunie anul acesta, iar acum am dat dispoziţie ca de la 1 noiembrie angajaţii să vină la muncă doar cu certificatul verde sau cu test negativ săptămânal făcut pe cheltuiala proprie. Acum avem 70% din angajaţi vaccinaţi“, a spus Nicolae Ciuleac, proprietarul Carniprod, unul dintre cei mai mari procesatori de carne de pe plan local, care are 400 de angajaţi.