♦ Firmele cu proiecte în zone mai puţin dezvoltate, precum estul, nord-estul sau sud-estul ţării, vor primi un procent mai mare din valoarea investită. „Se urmăreşte o uniformizare a zonelor din punctul de vedere al dezvoltării economice, prin valoarea efectivă a ajutorului acordat“.
Companiile vor putea accesa în acest an fonduri nerambursabile de aproximativ 820 mil. euro prin cinci scheme ce susţin investiţiile în sectorul manufacturier, construcţii, industria alimentară şi reciclare. Au prioritate firmele care activează în sectoare unde balanţa comercială este pe deficit, dar şi cele din judeţele mai puţin dezvoltate.
„Este un context extrem de favorabil în zona ajutoarelor de stat. Practic, ajutoarele de stat au apărut în 2008 la Ministerul de Finanţe. Acum au venit în joc şi alte ministere. De exemplu, Ministerul Economiei a dezvoltat în 2022 o schemă pentru industria manufacturieră care este activă în continuare. La fel au apărut programe la Ministerul Mediului şi Ministerul Agriculturii“, a declarat Sebastian Popescu, head of grants and incentives advisory la EY în cadrul emisiunii ZF LIVE.
Ministerul de Finanţe a lansat foarte recent schema de finanţare a activelor, instituită prin Hotărârea nr. 300/2024, cu un buget anual de 150 mil. euro, valabilă pe trei ani. Va fi o oportunitate de aplicare începând cu finalul lunii iulie şi până la începutul lunii august. Orice companie din industria manufacturieră care are planuri de investiţii mai mari de 10 mil. euro ar trebui să verifice dacă se califică pe această schemă, fiind favorizate firme cu cod CAEN din sectoare care au balanţa comercială negativă, potrivit lui.
„Se urmăreşte o uniformizare a zonelor din punctul de vedere al dezvoltării economice, prin valoarea efectivă a ajutorului. De exemplu, dacă te duci în zona de est sau în nord-est, primeşti un procent din valoarea investită semnificativ mai mare decât dacă te duci în vest, unde judeţele Timiş şi Arad sunt foarte dezvoltate.“