Companii

Conferinţa anuală de taxe PwC România. Discuţiile despre impozitarea progresivă sau impozitul pe cifra de afaceri creează percepţia că din nou se vor lua decizii de modificări fiscale fără consultarea mediului de business

Daniel Anghel, partener, PwC România: Înainte de a discuta de orice fel de impozitare sau de taxe şi impozite noi, trebuie să colectăm ce în mod istoric noi nu reuşim, şi mă refer aici la decalajele de TVA.

Daniel Anghel, partener, PwC România: Înainte de a discuta de orice fel de impozitare sau de taxe şi impozite noi, trebuie să colectăm ce în mod istoric noi nu reuşim, şi mă refer aici la decalajele de TVA.

Autor: Răzvan Botea

03.03.2023, 09:00 216

♦ „Înainte de a discuta de orice fel de impozitare sau de taxe şi impozite noi, trebuie să colectăm ce în mod istoric noi nu reuşim“

Discuţiile despre introducerea de noi taxe, cum ar fi impozitul progresiv pe venit sau impozitul pe cifra de afaceri, creează im­presia că se va modifica din nou fiscalitatea fără consultarea mediului de  afaceri, a spus Daniel Anghel, partener, PwC România, în cadrul conferinţei anuale de taxe, organizată de compania de consultanţă şi audit.

„Cu siguranţă consolidarea fiscală va veni, să sperăm că nu se duce într-o zonă de majorare a fiscalităţii. În acelaşi timp vedem o serie de tendinţe globale şi europene care conduc la aceste iniţiative. Pe plan local ştim despre reforma prin PNRR, dar vedem şi propuneri reîncălzite şi nediscutate cu mediul de afaceri, cum ar fi taxa pe cifra de afaceri sau impozitul pe venit cu cote progresive“, a spus Daniel Anghel.

Până la introducerea de noi taxe, este de părere consultantul, este nevoie de o colectare mai bună a taxelor existente, în condiţiile în care diferenţa între cât ar trebui România să colecteze din TVA şi cât încasează efectiv (gapul de TVA) este de 35%, conform calculelor Comisiei Europene. De asemenea, guvernul şi-a asu­mat prin Planul Naţional de Redre­sare şi Rezilienţă (PNRR) şi eliminarea treptată a nişelor fiscale, cum ar fi scutirea de impozit de venit pentru angajaţii din construcţii sau pentru programatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO