Companii

Consumul de băuturi, încotro? Scăderi pe linie la volume după ce preţurile au crescut cu 23-27% în ultimul an. Astfel, vânzările în volum scad pe linie, dar în valoare ele sunt ţinute pe plus de scumpiri

Consumul de băuturi, încotro? Scăderi pe linie la...

Autor: Cristina Roşca

22.08.2023, 00:07 1496

Vânzările în volum de sucuri – acidulate şi neacidulate –, de bere, vin şi apă minerală au scăzut pe linie în primele şase luni din 2023 versus aceeaşi perioadă din anul anterior, declinul variind între 2% şi aproape 10%, arată datele oferite de compania de cercetare de piaţă Market Vector. Vânzările în volum sunt cel mai bun indicator pentru apetitul de consum, dat fiind că în valoare scumpirile singure pot ţine piaţa pe plus, fapt ce de altfel se şi întâmplă.

Vânzările de bere au scăzut cu 6% în volum, dar au crescut cu 17,4% în valoare în primul semestru din acest an, versus perioada similară a anului trecut, semn că preţurile au crescut cu peste 23%. Cea mai mare scumpire apare la sucuri cu acid, de 27,4%, acestea fiind urmate îndeaproape de apa minerală, unde preţurile au crescut tot cu peste 27%. Este astfel interesant de observat că declinul în volum nu este indirect proporţional cu plusul în valoare. Mai exact, nu produsele care s-au scumpit cel mai mult au de suferit cel mai tare când vine vorba de apetitul de consum.

Această evoluţie ţine de cât de elastică este cererea la preţ. Astfel, românii sunt mai puţini dispuşi să renunţe la sucuri carbonatate, deşi acestea s-au scumpit cel mai mult, în timp ce vinul este mai uşor de scos din coşul de cumpărături.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO