Companii

Consumul de energie a crescut cu 3,3% în 2011, dar nu a ajuns la nivelul din 2008 pentru că iarna caldă a domolit cererea

Consumul de energie a crescut cu 3,3% în 2011, dar nu a ajuns la nivelul din 2008 pentru că iarna caldă a domolit cererea

Consumul de energie a crescut cu 3,3% în 2011

Autor: Roxana Petrescu

07.01.2012, 14:27 666

Datele Transelectrica arată că în 2011 în România s-au consumat 59.755 GWh de energie, în creştere cu peste 3% comparativ cu anul trecut, dar uşor mai puţin faţă de nivelul de 60.338 GWh înregistrat în 2008, an care deţine recordul de consum începând din 1992, adică din ultimii 20 de ani.

Importanţa analizei consumului de energie electrică vine în contextul în care acest indicator reflectă modul în care merg marile industrii sau companiile care "înghit" cantităţi enorme de electricitate pentru a funcţiona şi care până la urmă exprimă pulsul unei întregi economii. De exemplu, preşedintele Traian Băsescu spunea în vara anului 2009 că nu mai avea încredere în analişti şi că pentru a şti cum merge economia ţării îl suna săptămânal pe ministrul economiei din acea perioadă, Adriean Videanu, să vadă cum evoluează consumul de energie.

După cum merge economia

Astfel, dacă de exemplu în 2008 se atingea un vârf de consum, în 2009, an în care economia României a înregistrat cea mai severă contracţie cauzată de criza economică globală, nevoia de energie a scăzut. În 2010 a început să-şi revină, la fel ca economia, iar anul trecut consumul de energie s-a apropiat de pragul atins în 2008, după cum arată datele din acest moment ale Transelectrica.

"Nu am depăşit anul 2008", spune Octavian Lohan, directorul general adjunct al Transelectrica, omul care timp de aproape 10 ani a condus Dispecerul Energetic Naţional.

Potrivit acestuia, în acest moment Transelectrica încă mai aşteaptă anumite date pentru a avea tabloul energetic complet al anului care tocmai ce a trecut, dar cu certitudine temperaturile ridicate din luna decembrie au avut rolul lor în înregistrarea unui consum de energie mai mic faţă de 2008.

De altfel, tot datele Transelectrica arată că în comparaţie cu ultima lună din 2010, în decembrie 2011 s-a consumat cu aproape 3% mai puţină energie.

În scădere cu 40% faţă de 1989

Pe de altă parte însă, dacă se compară consumul de energie de acum cu cel înregistrat în 1989, se remarcă o scădere de aproape 40%.

Principala cauză a acestei scăderi abrupte este dezindustrializarea prin care a trecut România imediat după Revoluţie.

În afară de temperaturile ridicate care au afectat consumul de energie, mai ales în ultima parte a anului, sistemul energetic a mai fost afectat de un fenomen, şi anume de seceta prelungită.

Energie hidro cu picătura

Tot datele Transelectrica arată că mixul de energie s-a schimbat semnificativ în 2011 comparativ cu cel din 2010. Astfel, dacă în 2010, aproape 36% din toată energia produsă în România venea din hidrocentrale, anul acesta numai 24% a mai fost asigurat de Hidroelectrica, producătorul de energie fiind grav afectat de secetă.

În astfel de condiţii, Hidroelectrica a fost obligată în septembrie 2011 să activeze clauzele de forţă majoră pe care le avea în contractele directe de vânzare a energiei electrice pentru a evita pierderi uriaşe.

Practic, compania, sub protecţia acestei clauze, nu mai este obligată să respecte prevederile din contractele directe. În 2003, într-unul dintre cei mai secetoşi ani prin care a trecut România, Hidroelectrica nu a activat această clauză înegistrând la final pierderi de aproape 100 de milioane de euro.

De altfel, efectele secetei s-ar putea extinde şi dincolo de sfera producţiei de energie, agricultura, unul dintre cele mai importante motoare de creştere din 2011, putând fi grav afectată.

Primele semne verzi

Revenind la structura producţiei de energie, greul a fost dus în spate anul trecut de termocentralele pe cărbune care au asigurat aproape 42% din producţie, în contextul în care în 2010 acestea livrau 33,8% din producţie.

Tot anul trecut a fost primul în care s-a simţit şi prezenţa energiei produse în parcurile eoliene, acestea asigurând circa 1,9% din producţia totală de energie.

Tot în 2011 în structura producţiei naţionale de energie electrică au intrat centralele pe biomasă, care au livrat însă numai 0,24% din producţia totală.

Restul necesarului a fost acoperit de cele două reactoare de la Cernavodă, care împreună au generat 18,97% din producţia totală de energie, şi de termocentralele care funcţionează pe hidrocarburi, care au produs 13,02% din total.

Revenirea la normalitate

Pentru anul în curs, estimările Transelectrica indică o creştere a consumului de energie de până la 2%, nivel mai mic decât anul trecut, pentru că, spun reprezentanţii companiei, deja a fost atins un nivel de normalitate după criza din 2008.

"Prognoze nu am făcut încă, dar cu prudenţă pot să spun că va fi o creştere de până la 2% a consumului. Până acum a fost o revenire la o situaţie normală pe care cred ca am atins-o. Urmează o creştere normală, cum a fost şi înainte, între 1,5 şi 3%", a conchis reprezentantul Transelectrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO