Companii

Contractele directe au privat Hidroelectrica de 90 de milioane de euro

Contractele directe au privat Hidroelectrica de 90 de milioane de euro

Autor: Roxana Petrescu

31.05.2012, 00:04 420

Bilanţul profiturilor pierdute de Hidroelectrica, cel mai valoros activ al statului român, creşte an de an, în 2011 profituri potenţiale de circa 90 mil. euro ocolind com­pania din cauza contractelor negociate bilateral cu anumiţi intermediari, înţelegeri pe care s-a dus aproape 85% din energia produsă de firmă.

Restul a fost vândută sub costuri către populaţie, aşa că la final de an cel mai mare producător de energie din România a rămas în conturi cu un profit infim de 1,4 milioane de euro, dar cu un necesar de investiţii de miliarde de euro.

Datele publicate ieri de Fondul Proprietatea, care de­ţine 20% din acţiunile Hidroelectrica, au arătat că şi în 2011 tradiţia vânzării de energie cu discount la firme precum Energy Holding a fost dusă mai departe, anul trecut fiind vorba de reduceri de circa 20% faţă de preţul pe care producătorul de stat l-ar fi putut obţine pe bursa de energie OPCOM.

Potrivit calculelor ZF, în perioada 2001-2010 profituri de circa 1,5 miliarde de euro au ocolit vistieria Hidroelectrica din cauza contractelor directe cu "băieţii deştepţi", contracte a căror renegociere a fost cerută de FMI.
Citiţi mai multe detalii pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO