Companii

Crama Segarcea revine pe piasa vinurilor dupa 15 ani

24.09.2004, 00:00 507

Producatorul de vinuri Crama Segarcea din judetul Dolj a reintrat, de cateva zile, pe piata vinurilor dupa o absenta de aproape 15 ani in urma unei investitii de doua milioane de euro in achizitionarea de echipamente pentru imbuteliere si modernizarea cramei proprii.
"Am inceput sa recoltam strugurii si estimez ca in vara anului viitor primele vinuri produse la Segarcea vor fi pe piata", spune Mihai Anghel, actionarul majoritar al Cramelor Segarcea. Noul producator de vinuri are o capacitate de productie de 2,5 milioane de litri de vin si intentioneaza ca anul viitor sa livreze pe piata circa 2 milioane de litri de vin. Vanzarile estimate pentru anul viitor se ridica la circa 5 milioane de euro.
Basil Zarnoveanu, presedintele Asociatiei Producatorilor si Exportatorilor de Vinuri din Romania (APEV) spune ca aparitia unui nou jucator pe piata vinurilor nu poate sa fie decat imbucuratoare pentru industrie mai ales ca acesta a revitalizat un nume cu traditie.
"Segarcea are un nume care din pacate in ultimii 20-30 de ani a disparut de pe piata vinurilor, dar are mari sanse pentru ca inca spune ceva cunoscatorilor.Va fi un jucator important pe piata medie. In urma investitiei facute, la Segarcea se afla una dintre cele mai moderne crame si capacitati de imbuteliere din tara", sustine Zarnoveanu. El afirma ca zona Segarcea este foarte buna pentru vinurile rosii si mai putin favorabila pentru cele albe. "Sunt conditii ideale pentru realizarea unor vinuri rosii foarte bune si acesta poate fi un lucru foarte bun pentru ca tendinta pe piata mondiala si incet incet si pe cea romaneasca este catre vinurile rosii", afirma Zarnoveanu.
Crama Segarcea a facut parte din Domeniile Regale, aici producandu-se in perioada interbelica si cativa ani dupa cel de-al doilea razboi mondial renumitul coniac - vinars in varianta actuala - Segarcea. "Lansarea pe piata a vinarsului de Segarcea este cel de-al doilea pas al investitiei si ea va surveni dupa ce vom lansa vinurile", afirma Anghel. Crama Segarcea va produce vinuri Riesling, Feteasca Regala, Muscat Ottonel, Cabernet si Merlot. Pana la momentul definitivarii investitiei, crama Segarcea a functionat dupa metode traditionale, si a vandut sporadic vin in vrac.
Zarnoveanu sustine ca, in lipsa unui stoc propriu de distilat de vin, Crama Segarcea va trebui sa astepte 4-5 ani pentru a scoate pe piata un vinars bun. Pe piata vinarsurilor cei mai importanti jucatori sunt aceiasi cu cei din industria vinurilor: Murfatlar Romania, Vincon Vrancea - care are unul dintre cele mai mari stocuri de distilat de vin din Romania - si Jidvei.
Piata vinurilor s-a ridicat anul trecut, conform datelor Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV) la circa 300 de milioane de euro iar jucatorii de nisa cu care va concura Cramele Segarcea sunt Vinarte, S.E.R.V.E., Cramele Halewood, Cramele Recas, Vinterra.
Mihai Anghel este unul dintre primii cinci cultivatori de pamant din Romania. Cerealcom Dolj detinuta de Anghel cultiva o suprafata de 26.000 de hectare si a avut anul trecut o cifra de afaceri de 35 de milioane de euro. "Pentru acest an cifra de afaceri va creste semnificativ avand in vedere ca a fost un an agricol foarte bun" spune Anghel. Holdingul Cerealcom are o capacitate de depozitare de 200.000 de tone anual prin cele 5 silozuri de cereale si 3 baze de receptie, carora li se adauga o o flota de 40 de camioane de transport cereale.
stelian.negrea@zf.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels