Companii

Cresterea euro urca profitul si actiunile Santierului Naval Orsova

25.06.2003, 00:00 12

Brokerii care spuneau la inceputul anului ca investitorii de la Bursa nu se vor imbogati anul acesta, ci vor castiga doar ceva in plus fata de dobanda bancara, s-au inselat. Cel putin in cazul actiunilor Santierului Naval Orsova, al caror pret s-a dublat in ultimele trei luni.
Dupa primele cinci luni ale anului, Santierul Naval inregistreaza un profit net de 35,3 miliarde de lei, in crestere cu 40% fata de perioada similara a anului trecut si cu 52% mai mare fata de prevederile bugetului de venituri si cheltuieli pentru aceasta perioada.
Cresterea profitului se datoreaza atat cresterii profitului din activitatea de baza, care a atins la finalul lunii mai 33,8 miliarde de lei, cu 56% mai mult fata de prevederile bugetului, cat si activitatii financiare, care a insemnat un profit de 9,3 miliarde de lei, fata de o pierdere de o pierdere de 1,3 miliarde de lei in perioada similara a anului trecut.
Bugetul de venituri si cheltuieli al companiei indica pentru acest an un profit net de 90 miliarde de lei, adica aproape un sfert din capitalizarea bursiera a companiei. Randamentul pe care investitorii de la Bursa spera sa il obtina este oricum mai mare fata de dobanzile bancare, iar brokerii spun ca din acest punct de vedere, crestere actiunilor ar putea continua.
Conducerea santierului spune ca prevederile bugetului ar putea fi depasite in acest an datorita navelor livrate in avans. “Am reusit sa devansam termenele de livrare, si pana la finalul anului ne asteptam sa livram doua nave in plus fata de ce ne-am propus la inceputul anului,” spune Constantin Badoiu, directorul santierului naval.
Toate navele produse in acest an sunt destinate exportului. Deprecierea in termeni reali a monedei nationale fata de euro a fost, de altfel, unul din factorii care au determinat cresterea profitabilitatii santierului. “Cresterea pretului la tabla pe piata interna a fost estompata de cresterea euro,” a declarat Badoiu.
Inca din primul trimestru al anului, santierul a reusit sa contracteze intreaga capacitate de productie pentru anul viitor. Navele sunt destinate in exlusivitate exportului, principalii partreneri fiind din Belgia, Olanda si Germania.
Cresterea concurentei din partea santierelor navale din China si Rusia, care practica preturi mai mici in domeniul navelor petru tansportul containerelor, a determinat santierul naval sa-si orienteze o parte din productie catre navele tanc de transport al produselor chimice. Cererea pentru acestea este in crestere pe piata europeana.
Actiunile Santierului Naval Orsova sunt cotate la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti, unde au inregistrat si anul trecut printre cele mai mari cresteri de pret, aproape 200%, fata de o crestere medie a cotatiilor de la Bursa de 110%. In ultimele saptamani, valoarea tranzactiilor a crescut semnificativ, iar brokerii spun ca ascensiunea pretului si rezultatele bune au atras investitori de talie mai mare. Numai luni, la Bursa s-au transferat pachete de actiuni reprezentand 1% din capitalul santierului.
“Santierul naval a raportat an de an rezultate in crestere, si este posibil ca unii din investitorii de la Bursa sa ia in considerare o investitie in actiunile acestuia pe un termen mai lung,” comenteaza Alin Brendea, director de operatiuni la societatatea de brokeraj Prime Transaction.
Actionarii principali ai companiei sunt SIF Transilvania, care detine 49,9% din actiuni si Rensen Beheer, firma olandeza care activeaza tot in domeniul constructiei si comercializarii navelor fluviale, cu 16,6%.
Compania a distribuit an de an o parte substantiala din profit sub forma de dividende, dar anul acesta situatia s-ar putea schimba.  Conducerea ia in calcul alocarea unor fonduri suplimentare pentru dezvoltare si reducerea decalajului tehnologic fata de santierele concurente.
Compania are un capital social de 216 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 25.000 de lei. Ultima cotatie de la Bursa este de 42.900 lei/actiune, la care capitalizarea bursiera a companiei depaseste 11 milioane de dolari.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24