Companii

Cum ar putea ajustarea preţurilor să deblocheze piaţa imobiliară? „Ar fi nevoie de o scădere cu 10-15% pentru ca preţurile locuinţelor să devină din nou atractive“

Cum ar putea ajustarea preţurilor să deblocheze piaţa...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

12.08.2023, 11:33 4846

Informaţia că nivelul TVA la achiziţia locuinţelor ar urma să crească de la 5% la 9% odată cu noile modificări fiscale vehiculate a alarmat breasla dezvoltatorilor imobiliari, care anticipează un blocaj al pieţei, deoarece cumpărătorii ar fi astfel în imposibilitatea de a-şi mai cumpăra o casă.

Estimările de creştere a preţu­rilor variază de la 5% la 20%, însă nimeni nu a anunţat că ia în calcul o reducere a preţurilor apartamen­telor, astfel încât să nu mai fie prohibitive pentru mulţi dintre potenţialii cumpărători. „Probabil ar fi nevoie de o scădere cu 10-15% pentru ca preţu­rile locuinţelor să devină din nou atractive atât pentru dezvoltatori, cât şi pentru cum­părători“, spune Marian Ciupitu, fondatorul com­paniei de construcţii Terano Construct.

În alte ţări europene, pe fondul blocării pieţei imobiliare, dezvolta­torii au luat măsuri în acest sens, reducând preţurile, potrivit presei internaţionale. Este, de pildă, cazul Cehiei şi al Germaniei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO