Companii

Cum ar putea arăta harta hidrogenului în Europa şi pe ce coridor se află România? „Elementul major care va susţine dezvoltarea este decarbonizarea industriei, mai ales oţelul verde“

Pe 31 martie, pe site-ul Comisiei Europene a fost publicat draftul condiţiilor pentru alegerea proiectelor în primul bid care va fi organizat de Banca Europeană a Hidrogenului. Sunt aşteptate propuneri până pe 11 mai 2023, urmând un workshop de feedback programat pentru 16 mai. Printre condiţiile de acum se numără o capacitate minimă a proiectelor de electrolizoare de 5 MW, dar şi finalizarea investiţiilor în cel mult 3,5 ani.

Autor: Roxana Petrescu

23.04.2023, 09:21 1566

Viitoarea hartă a transportului de hidrogen ar putea fi formată din 6 coridoare majore, România fiind inclusă în coridorul sud-estic. Dezvoltarea pe plan local va avea la bază conversia marilor conducte de transport al gazului astfel încât să poată fi mişcate cantităţi importante de hidrogen. Dar ceea ce face interesantă producţia de hidrogen în România sunt de fapt proiectul de oţel verde de la Galaţi şi potenţialul solid pentru producerea de energie regenerabilă.

Potrivit unui studiu realizat de European Clean Hydrogen Alliance (Alianţa Europeană a Hidro­genului Curat), entitate formată în 2020 pentru a sprijini dezvoltarea hidrogenului la nivel european până în 2030, se vor forma 6 coridoare pentru transportul hidrogenului în următorii ani astfel încât să fie atins obiectivul de producţie şi import a 20 de milioane de tone de hidrogen la finalul decadei. Cele şase coridoare, aşa cum apar ele în documentul European Clean Hydrogen Alliance, sunt Coridorul Sud-Central, Coridorul Iberic, Coridorul Marea Nordului, Coridorul Nordic Baltic, Coridorul Estic şi Coridorul Sud-Estic, din care face parte şi România.

„Cel mai important factor care susţine dezvoltarea Coridorului Sud-Estic este nevoia de a decarboniza industria, transporturile şi sectorul energetic în regiunea estică şi sud-est europeană. Acest lucru este deosebit de relevant pentru noile proiecte de oţel verde şi pentru cele industriale din Grecia, Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia, Croaţia, Slovenia, Austria, Cehia spre Germania“, se arată în raportul publicat recent de European Clean Hydrogen Alliance.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO