♦ „Avem supraproducţie în sezon, dar puţine ferme pot livra roşii pentru industrie.“
România a importat suc de roşii şi ketchup de 18,5 milioane de euro în 2021, valoare cu 20% mai mare decât în anul precedent, arată datele Eurostat, biroul european de statistică. În acelaşi an, valoarea exportului de suc de roşii şi ketchup a fost de 1,65 milioane de euro, de peste zece ori mai mică decât cea a exportului. De ce?
„Cererea din România este destul de mare pentru suc de roşii şi ketchup, dar problema este că nu avem materie primă pentru procesare, astfel că importăm. În plin sezon avem supraproducţie, însă de roşii pentru consum, nu pentru industrie. Diferenţa este că cele pentru consum au un brix mai mic, adică mai puţină pulpă. Noi luăm roşii, în general, din România, dar nu sunt multe ferme şi avem nevoie de 50-60 de tone/sezon“, spune Alin Chiţu, administratorul companiei Focus TDR.