Companii

Cum vede OMV Petrom, cel mai puternic jucător din energie, evoluţia pieţei pe termen lung: Până în 2030, cererea pentru gaze, curent şi carburanţi va creşte, dar ce se întâmplă după?

Autor: Roxana Petrescu

12.05.2023, 11:00 772

O treime din investiţiile OMV Petrom până în 2030 vor fi ţintite către produse cu emisii de carbon reduse şi zero, bugetul pentru această zonă de dezvoltare sustenabilă fiind de 3,7 mld. euro Această orientare ar trebui să pregătească firma pentru 2030, an din care cererea pentru carburanţii tradiţionali sau gaze este estimată să scadă.

Potrivit unei prezentări livrate de OMV Petrom către investitorii de la Bursă, compania se bazează până la finalul acestei decade pe o creştere cu 10% a cererii de energie şi la un plus 20% pe zona de gaze naturale. Mai mult, deşi există un apetit pronunţat acum pentru mobilitatea electrică, în viziunea OMV Petrom cererea de motorină va creşte cu 10% iar cea de benzină cu un procent similar până în 2030.

Dar tendinţele se vor inversa după 2030, crede OMV Petrom, motiv pentru care o treime din bugetul de investiţii al companiei este de acum orientat spre zona de produse cu emisii scăzute sau zero. În viziunea OMV Petrom, în intervalul 2030-2040 cererea de motorină va scădea cu 30%, iar cea e benzină cu 15%. Mai departe, consumul de gaze la nivel naţional va scădea cu 10%, în intervalul analizat, dar cererea de energie va continua să crească în contextul în care este de aşteptat să se dezvolte industria hidrogenului sau mobilitatea electrică.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO