Companii

Cupru Min, primul eşec al lui Ungureanu: fără investitor, fără bani şi cu multe întrebări

Cupru Min, primul eşec al lui Ungureanu: fără investitor, fără bani şi cu multe întrebări

Autor: Adrian Cojocar

09.04.2012, 00:08 5312

Cea mai importantă privatizare din ultimii ani, cea a producătorului de cupru Cupru Min, compania care exploatează 60% din rezervele de cupru naţionale, s-a dovedit o privatizare eşuată care a lăsat în urmă numai întrebări fără răspuns. Ministerul Economiei a anunţat vineri noapte, după expirarea termenului de 10 zile de la câştigarea contractului de către o firmă canadiană necunoscută, Bayfront prin Roman Copper, că noi condiţii impuse câştigă­torului nu sunt îndeplinite şi că în aceste condiţii anulează licitaţia.

O firmă interpusă a Bayfront, Roman Copper, fusese declarată câştigătoare în faţa uneia bulgare şi a uneia australiene pentru că a oferit 200 mil. euro, de patru ori mai mult decât preţul de start pe 100% din Cupru Min. Bayfront este o mică firmă de consultanţă în fuziuni şi achiziţii, cu afaceri de sub 4 mil. euro.

De ce a acceptat statul atât la licitaţie, cât şi drept câştigător o firmă despre care nu se ştia nimic şi despre care există informaţii contradictorii ? Pe de altă parte, presaţi de mass-me­dia să spună cine este firma şi dacă nu este o problemă că nu se ştie nimic despre aceasta, ministrul economiei şi chiar noul premier Ungureanu au răspuns în toată această perioadă de la anunţarea câştigătorului şi până la eşecul din final, foarte siguri pe ei, că ştiu cine este "în spate" şi că firma îşi va asuma toate obligaţiile.

Atunci de ce statul nu a mai semnat contractul dacă firma era atât de bună? Ce a făcut Serviciul de Informaţii Externe (SIE) care trebuia să ofere informaţii despre soliditatea com­paniilor care au participat la lici­taţie? SIE are un buget de 45 milioane de euro în 2012.

Cine se afla în spatele firmei care a câştigat licitaţia şi pe mâinile cui ar fi ajuns în cele din urmă Cupru Min? Ce calitate au avut serviciile de consultanţă juri­dică oferite statului de către compania de avocaţi Boştină şi Asociaţii dacă până la urmă firma declarată câştigătoare s-a dovedit incapabilă să plătească preţul?

Ovidiu Constantinescu, purtătorul de cuvânt al Boştină şi Asociaţii, a spus că firma nu poate comenta asupra cazului fără acordul clientului. El nu a dat publicităţii valoarea contractului cu statul pentru consultanţa la privatizarea Cupru Min.

Cine este responsabil de faptul că acum tot procesul trebuie reluat de la capăt ? Cine plăteşte banii cheltuiţi cu această licitaţie nereuşită ?

De ce nu a introdus OPSPI (Oficiul pentru Privatizare) de la bun început în caietul de sarcini condiţiile legate de contul de escrow pentru garantarea investiţiilor de mediu şi termenul până la care câştigătorul trebuie să verse banii pentru companie ?

"Roman Copper nu a aderat la aceste condiţii. Ministerul Economiei va analiza situaţia creată şi suntem pregătiţi să reluăm privatizarea. (…) Ne-am dorit această privatizare, dar în condiţiile în care statul român nu îşi poate impune clauzele pe care le doreşte în favoarea sa, nu putem vorbi de un eşec al acestei privatizări. Nu mai vrem ca în România contractele să aibă clauze secrete, toate aceste contracte trebuie să fie publice şi văzute de toţi românii. Ne dorim să protejăm interesele românilor, iar privatizarea să se facă în interesul românilor", a spus Lucian Bode, ministrul economiei, vineri-noapte după ce a expirat termenul de negociere între Roman Copper (câştigătorul licitaţiei) şi reprezentanţii ministerului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO