Companii

De ce a intrat în România gigantul francez al zahărului Tereos: Importati mult zahăr aşa că pe piaţa mai este loc

Tranzacţie între francezi: Tereos, liderul pieţei din Franţa, a cumpărat Zahărul Luduş

Foto: Shutterstock

Autor: Gabriel Razi

17.10.2012, 00:02 2303

Compania franceză Tereos, un gigant al zahărului cu afaceri de 4,4 miliarde de euro la nivel mondial, a achiziţionat compania Zahărul Luduş, aflată între primii zece jucători de pe piaţa locală, al cărui acţionar majoritar era grupul Marquenterre, o altă companie franceză cu afaceri în acelaşi domeniu.

În urma tranzacţiei francezii de la Tereos fac şi primul pas hotărât pe piaţa locală, în condiţiile în care compania a mai fost prezentă în România în urmă cu cinci ani tot în cadrul Zahărul Luduş.

La acel moment ei şi-au vândut partici­paţia de 50% din companie chiar către grupul Marquenterre, compania de la care au achizi­ţionat acum întregul producător român.

"Vânzarea s-a realizat pentru că grupul Marquenterre a luat decizia de a ieşi definitiv din afacerile cu zahăr, compania vânzând şi alte fabrici din Europa. Tranzacţia reprezintă o oportunitate pentru Zahărul Luduş în sensul investiţiilor viitoare în majorarea capacităţii de producţie a fabricii şi în investiţii în sisteme de irigaţii", a explicat pentru ZF Ioan Armenean, directorul general al Zahărul Luduş. El nu a precizat valoarea tranzacţiei, menţionând că nu face parte din consiliul de administraţie al companiei.

O fabrică precum Zahărul Luduş, cu o capacitate de procesare de 4.000 de tone sfeclă de zahăr/zi, ar putea fi evaluată la un minim de 10 milioane de euro, potrivit unor surse din industrie.

De cealaltă parte, Alexis Duval, CEO al grupului Tereos, a declarat că unul dintre motivele din spatele preluării este acela că România continuă să importe zahăr. "Prin această investiţie avem o poziţie mai puternică într-una din regiunile importante ale Europei, dar care importă volume mari de zahăr."

Zahărul este produsul agroalimentar cu cea mai mare valoare importat de România. La sfârşitul anului trecut importurile de zahăr au fost de 301 milioane de euro, în creştere cu 40% faţă de 2010, potrivit datelor Ministerului Agriculturii (MADR). În primul semestru ale acestui an importurile de zahăr s-au ridicat la 108 milioane de euro, în scădere cu 13% faţă de perioada similară anterioară.

Pe o piaţă evaluată în volum la 300.000 de tone/an şi valoric la 500 mil. euro, Zahărul Luduş deţine una din cele zece mari unităţi de producţie funcţionale.

În industria românească jocurile sunt făcute acum însă de austriecii de la Agrana şi de americanii de la Lemarco.

Această industrie a fost zguduită de probleme financiare în ultimii ani având în vedere că la jumătatea anului trecut Zahărul Bod a intrat în insolvenţă iar alte companii au decis să oprească temporar producţia.

Cu toate acestea, Zahărul Luduş a reuşit să încheie anul trecut cu afaceri de 17,1 milioane de euro, în scădere uşoară faţă de 2010 dar cu un profit net de 2,6 milioane de euro, de aproape patru ori mai mare, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor (MF).

"Investiţiile în fabrica de la Luduş se ridică în ultimii zece ani, perioada în care au fost aici investitorii francezi, la 15 milioane de euro. În perioada următoare capacitatea fabricii va fi majorată la 6.000 de tone/zi. Acum în fabrică sunt 180 de angajaţi, nefiind planuri pentru restructurări", a adăugat Ioan Armenean.

Pe pieţele internaţionale cotaţia zahărul este în prezent de 0,46 dolari/kilogram, în scădere cu 17,8% faţă de preţurile din urmă cu un an, potrivit datelor de pe bursele internaţionale.

 

O piaţă a multinaţionalelor

Industria românească a zahărului a ajuns în prezent să fie controlată de companii multinaţionale ce pot fi numărate pe degete după ce în ultimii 20 de ani fabricile propulsate de capitalul românesc au capitulat în faţa competiţiei.

Astfel, dacă la începutul anilor '90 în România făceau afaceri 33 de fabrici de zahăr, în prezent pe piaţă mai activează doar zece, din care una se află în insolvenţă.

Declinul industriei locale a zahărului se vede şi în datele de producţie, care au ajuns în prezent la aproximativ 300.000 de tone, fiind cu 40% sub nivelul din urmă cu 20 de ani.

În ultimii ani mai multe fabrici au continuat să se confrunte cu probleme. Astfel, în 2008 fabrica de zahăr din Lieşti controlată de investitori ruşi la acel moment a fuzionat cu cea din Urziceni după ce afacerile i se înjumătăţiseră într-un singur an, iar retailerul PIC, care opera o unitate de ambalare a zahărului, a decis să iasă de pe piaţa cu puţin timp înainte de a intra în insolvenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO