Companii

De neoprit: în mai puţin de două luni, circa 2.000 MW de eoliene şi solare, în valoare de 2 mld. euro, au primit avizele de conectare la reţea. Multe proiecte au investitori puternici în spate

De neoprit: în mai puţin de două luni, circa 2.000 MW...

Autor: Roxana Petrescu

25.06.2023, 09:15 22581

OX2 (Suedia), Complexul Energetic Oltenia sau Enel Green Power România, preluată recent de grecii de la PPC, se numără printre greii care au obţinut recent avize tehnice de racordare la reţea pentru eoliene şi solare de sute de MW. Efervescenţa din piaţa de regenerabile este fără precedent, marele semn de întrebare fiind cât se va monta concret pe plan local.

Datele publicate de Transelectrica şi centralizate de ZF arată că în perioada aprilie-jumătatea lunii mai, peste 2.000 MW în eoliene şi solare au primit avizele de racordare din partea operatorului sistemului naţional de transport. Circa 1.200 MW sunt numai proiecte solare, acest al doilea val de regenerabile din România având un caracter fotovoltaic mai pronunţat, în timp ce dezvoltările din valul anterior, 2009-2014, au fost în mare parte eoliene. Trei proiecte solare majore sunt „semnate” de Complexul Energetic Oltenia, producătorul de energie având planul de restructurare aprobat şi banii primiţi în vederea trecerii de la cărbuni la producţia de energie din gaze şi regenerabile.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro