Companii

Dealerii de masini noi ofera taxa cadou, pentru a pastra clientii

15.12.2008, 16:57 33

Importatorii si dealerii de masini noi, care comercializeaza modele cu o capacitate cilindrica mai mare de 2,0 litri - motoare in cazul carora taxa auto s-a triplat incepand de ieri -, au decis sa ofere clientilor discounturi suficient de mari pentru a acoperi contravaloarea taxei sau ofera chiar taxa cadou, pentru a evita un recul al vanzarilor pe acest segment.
Spre exemplu, clientii Mazda care vor alege unul dintre modelele Mazda6 sau CX-7 care sunt echipate cu motorizari pe benzina de 2,5 litri respectiv 2,3 litri vor primi cadou din partea companiei contravaloarea taxei de poluare, in perioada 15 decembrie - 31 ianuarie, potrivit lui Dragos Grapinoiu, marketing manager al Mazda pentru Romania.
Mazda cu motorizarea de 2,5 litri pe benzina are un pret de pornire de 26.390 de euro, cu TVA inclusa, la care se adauga o taxa de poluare de aproximativ 3.500 de euro in timp ce SUV-ul CX-7 are un pret de baza de 30.300 de euro si o taxa de poluare de 4.100 de euro.
Daca din totalul celor 391 de modele Mazda6 comercializate in primele zece luni numai opt au fost echipate cu motorizarea de top, CX-7, comercializat in 313 unitati, dispune de o singura motorizare, de 2,3 litri.
Oficialii Mazda nu au luat inca nicio decizie cu privire la viitoarele modele Mazda3 si Mazda6 echipate cu noul motor diesel de 2,2 litri, care vor fi lansate anul viitor.
Aceeasi decizie a fost luata si de catre Trust Motors, importatorul Peugeot pe piata locala atat in cazul SUV-ului Peugeot 4007, echipat numai cu motoare de peste 2,0 litri, dar si in cazul masinilor second-hand.
"Ca masura la triplarea taxei de poluare in cazul masinilor second-hand si in cazul celor cu motoare de peste 2,0 litri am luat decizia de a oferi contravaloarea acesteia gratuit. Astfel, clientii nu platesc aceasta taxa nici in cazul SUV-ului 4007 si nici in cazul modelelor second-hand comercializate prin intermediul companiei MyCar", a declarat pentru ZF Radu Cristian, directorul de marketing al Trust Motors care mai detine si functia de director general al MyCar.
In cazul unui model Peugeot 4007 cu motor diesel de 2,2 litri si un pret de pornire de 25.634 de euro fara TVA, taxa de poluare are o valoare de 2.317 euro.
Pe de alta parte, Nissan, care are in portofoliu SUV-ul Pathfinder, disponibil numai cu motorizarea diesel de 2,5 litri, nu va oferi inca o reducere care sa acopere contravaloarea taxei de poluare de 4.560 de euro, in conditiile in care modelul este deja disponibil cu un discount de 4.760 de euro, potrivit declaratiilor lui Ionut Gheorghe, brand manager la Nissan.
Aceeasi situatie se repeta si in cazul modelelor Honda Civic si CR-V, care dispun de motorizari diesel de 2,2 litri Euro 4, in timp ce pentru modelul de clasa medie Accord, lansat in vara acestui an cu noul diesel de 2,2 litri, nu se va plati nicio taxa de poluare deoarece acesta respecta normele Euro 5.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24