Companii

Decizie şoc pentru producţia locală: elveţienii de la Clariant închid fabrica de 140 mil. euro din România după doar un an de activitate

Cum arăta terenul pe care Clariant a construit fabrica închisă după doar un an de activitate.​

Investiţia Clariant a fost de 140 mil. euro în România, dintre care 40 mil. euro au venit din fonduri europene În aprilie 2018 Clariant a cumpărat terenul din Podari, iar în iunie 2022 a început producţia La doar un an şi jumătate de la începutul producţiei efective, elveţienii decid, surprinzător, să închidă fabrica din România Este o decizie fără precedent în industria producătoare românească În total, 120 de angajaţi vor fi afectaţi de măsura închiderii fabricii Ce ipoteze sunt pe masă?

Elveţienii de la Clariant închid fabrica de la Podari, Dolj unde pro­duceau bioetanol, un com­bustibil folosit în industria auto.

Aceasta a fost ştirea care a produs o undă de şoc în industria producătoare românească, fiind vorba de o fabrică nouă, deschisă în iunie 2022, cu doar un an şi jumătate înainte ca acţionarii să decidă brusc închiderea. Decizia este cu atât mai surprinzătoare cu cât nimeni din piaţa locală sau din rândul autorităţilor din zonă nu ştia că fabrica are probleme.

De-a lungul timpului scurt de funcţionare a unităţii de producţie din sudul României, au existat mai multe indicii care arătau că lucrurile nu au direcţia dorită de investitorii elveţieni. Cel mai important a fost chiar acum un an, la mijlocul lunii decembrie 2022, când grupul elveţian Clariant îşi informa acţionarii că va face o depreciere de 240 de milioane de euro, în contul fabricii din Podari, România.

Dragoş Gavriluţă, country manager al Clariant România, declara în mai 2022 la ZF Live: La o investiţie de acest tip apar tot felul de provocări, dar am reuşit să le depăşim. Proiectul de la Podari este unul dintre cele mai importante, care va crea acest produs sustenabil.

Raluca Elena Cercelaru, director HR al Clariant România, spunea în iunie 2023, la conferinţa ZF Reindustrializarea României: Industria în care activăm este o industrie nouă, era clar că nu vom găsi oameni care să cunoască această industrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO