Companii

Diana Forest inchide o fabrica cu 120 de angajati

21.02.2007, 18:45 204

Compania Diana Forest, unul dintre principalii jucatori din domeniul prelucrarii lemnului, a luat la finalul anului trecut decizia de inchidere a uneia dintre fabricile pe care le detine la Bacau, ca urmare a scaderii cursului de schimb leu/euro si a cresterii pretului la materiile prime.
"Compania FIL Onesti a inregistrat pierderi de circa
3 mil. euro cauzate in principal de costurile foarte ridicate cu materia prima (bustean - n.red), si de randamentul scazut inregistrat la exploatarea bustenilor. Totodata la pierderile companiei a contribuit si scaderea cursului de schimb, in conditiile in care 90% din productie merge la export", au declarat pentru ZF surse din cadrul companiei.
La acestea s-au mai adaugat cresterea pretului la utilitati si cresterea cheltuielilor cu amortizarea, avand in vedere ca utilajele nu au produs la valoarea proiectata, potrivit acelorasi surse. Din cadrul Diana Forest mai fac parte unitatile de la Margineni Bacau si cea de la Comanesti. FIL Onesti producea in principal cherestea obtinuta din prelucrarea bustenilor.
In cadrul unitatii care urmeaza sa se inchida lucreaza aproximativ 120 de persoane care pot opta fie pentru un post in cadrul unitatii de la Margineni, fie pot beneficia de prevederile legii in ceea ce priveste concedierea colectiva.
In total, in cadrul Diana Forest la finalul anului 2005 lucrau 1826 de angajati.
Per total, Diana Forest a realizat anul trecut un profit de peste 10 mil. lei (2,8 mil. euro), la o cifra de afaceri de aproximativ 80 mil. lei (22,6 mil. euro), potrivit acelorasi surse. In 2005, Diana Forest raportase pierderi de circa 14 mil. euro si o cifra de afaceri de 25 mil. euro.
Diana Forest este detinuta in proportie de 99% de compania Eurogalia, filiala industriala a grupului spaniol Empresarial Fadesa SA, care a cumparat pachetul majoritar de actiuni de la statul roman in octombrie 1998.
De la acea data, valoarea investitiilor totale derulate de compania spaniola in Diana Forest se ridica la aproximativ 90 mil. euro, care s-au concretizat in principal in crearea de noi sectii de productie pentru unitatile deja existente.
Diana Forest se axeaza pe producerea de panouri de lemn, usi din fag si din stejar si parchet triplustratificat.
Principalii concurenti ai Diana Forest sunt ITS & Co din Onesti, Silvania din Satu Mare si Larodan din Baia Mare (preluata anul trecut de finlandezii de la Karelia), pe segmentul de parchet triplustratificat, si Brafor din Brasov, Petroforest din Piatra-Neamt, si Star Wood din Onesti pe segmentul de cherestea.
Alte companii care activeaza in domeniul prelucrarii lemnului sunt Kronospan, Holzindustrie Schweighofer si Egger.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels