Companii

Dicţionar de sănătate. Ce este investigaţia PET-CT şi ce informaţii oferă? Medic: „Reprezintă una dintre cele mai importante revoluţii în diagnosticul paraclinic“. În România, doar 15 spitale, cinci de stat şi 10 private, au aparat PET-CT

În România, sunt 15 unităţi medicale înscrise în programul naţional de PET-CT prin care pacienţii pot beneficia de investigaţie decontată.

În România, sunt 15 unităţi medicale înscrise în programul naţional de PET-CT prin care pacienţii pot beneficia de investigaţie decontată.

Autor: Georgiana Mihalache

23.02.2024, 15:00 278

Anual, peste 12.000 de pacienţi sunt incluşi în programul naţional de PET-CT, derulat de Casa Naţională de Sănătate  Tariful decontat de CNAS pentru o astfel de investigaţie este de 4.000 de lei.

Investigaţia PET/CT combină două me­tode ima­gistice diferite care îi oferă medi­cului un diag­nostic clar în cazul unor boli pre­cum cancerul, afec­ţiunile cardiace, neurologi­ce sau boli inflamatorii. Examinarea aduce în plus faţă de RMN şi CT analiza activităţii metabolice şi permite astfel medicilor detec­tarea din timp a cancerelor.

În România, sunt 15 unităţi medicale în­scri­se în programul naţional de PET-CT prin care pacienţii pot beneficia de investigaţie de­contată. Cinci sunt spitale de stat, iar restul sunt private, potrivit datelor CNAS. Fără să fie decontată, investigaţia costă 5.000 de lei. România se plasează în partea de jos a clasamentului privind nu­mă­rul de echipamente PET-CT în ţările din Europa. În comparaţie, în Italia, cu o populaţie de trei ori mai mare, sunt 216 aparate PET-CT, de 15 ori mai multe decât în România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO