Companii

Din martie, Electrica Oltenia se imparte in doua: CEZ Distributie si CEZ Vanzare

Din martie, Electrica Oltenia se imparte in doua: CEZ Distributie si CEZ Vanzare

Click pentru imaginea intreaga

23.01.2007, 19:37 195

Electrica Oltenia, companie aflata in portofoliul grupului de utilitati ceh CEZ, va implementa pana la jumatatea lunii martie, anul acesta, noua structura rezultata din separarea activitatii de distributie de cea de furnizare.
"Din discutiile cu autoritatile a reiesit faptul ca Electrica Oltenia este cea mai avansata in procesul de implementare a separarii, data limita fiind 30 iunie 2007. Nu trebuie uitat insa faptul ca separarea legala nu inseamna implementarea pe deplin a conceptului de unbundling (n. red. - separarea activitatii de distributie de cea de furnizare)", spun reprezentantii CEZ.
De la jumatatea lunii martie, Electrica Oltenia va fi divizata in doua companii de sine statatoare, inregistrate la Registrul Comertului cu denumirile CEZ Distributie si CEZ Vanzare.
Companiile de profil sunt obligate, potrivit unei directive europene, din luna iulie sa separe activitatea de distributie de cea de furnizare.
"Electrica Oltenia are astazi aproximativ 3.000 de angajati. Conform organigramei aprobate de consiliul de administratie al companiei, CEZ Vanzare va avea un numar de 69 de angajati, diferenta pana la numarul actual de angajati ai Electrica Oltenia urmand a se regasi in CEZ Distributie", spun reprezentantii companiei. Potrivit surselor citate, dupa luna martie, mai raman de rezolvat aspectele functionale, cele financiar-contabile sau cele privind confidentialitatea informatiilor comerciale.
"Toate aceste proiecte sunt in curs de finalizare, astfel incat ele sa fie pe deplin implementate la 1 iulie, anul acesta", spun reprezentantii celei mai mari distributii dupa numarul de consumatori.
La data inmatricularii CEZ Vanzare va prelua toate drepturile si obligatiile care rezulta din contractele de furnizare de energie electrica, contractele de achizitie de energie electrica si contractele de prestari servicii. Partea de distributie de energie electrica va fi derulata prin intermediul companiei CEZ Distributie.
Electrica Oltenia a inregistrat in primele noua luni ale anului trecut o cifra de afaceri de 272 de milioane de euro si un EBITDA (profit operational) de 37,5 milioane de euro, conform standardelor internationale de contabilitate.
"Rezultatele pentru anul trecut vor fi semnificativ mai bune decat cele inregistrate in anul 2005. In ceea ce priveste anul 2007, credem ca se va pastra trendul ascendent", mai spun sursele citate.
Contractul de privatizare a distributiei de electricitate Electrica Oltenia a fost semnat in luna aprilie 2005, grupul CEZ platind 166,5 milioane de euro pentru 51% din actiuni. Preluarea efectiva s-a realizat insa la inceputul lunii octombrie 2005.
Printre cei mai importanti consumatori eligibili se numara Daewoo Automobile, Celrom, Artego si Electroputere Craiova. Principalele surse de aprovizionare cu energie sunt Complexul Energetic Rovinari, traderi privati, bursa de electricitate, dar si compania de trading a grupului CEZ Trading.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24