Companii

Directorii Macon Deva au ajuns milionari din BCA

Directorii Macon Deva au ajuns milionari din BCA

Echipa Enterprise Investors - Dariusz Pronczuk, Cristian Nacu, Marius Marin, noul director general al Macon, si Lucian Perl

14.09.2006, 20:15 1724

Vanzarea Macon Deva, unul dintre cei mai mari producatori de BCA din Romania, i-a imbogatit peste noapte pe cei 720 de salariati - directori si angajati -, unii dintre ei devenind chiar milionari in euro.
Macon, infiintata in 1963, s-a privatizat in 1994 prin MEBO (Management Employees Buy Out - cumpararea actiunilor de catre conducere si angajati), metoda prin care cele mai multe companii din industria constructiilor au trecut pe sume modice in mainile angajatilor.
Firma poloneza de investitii Enterprise Investors (EI), unul dintre cei mai mari administratori de fonduri din Europa Centrala si de Est, a platit pentru preluarea pachetului de 99,7% din actiuni aproximativ 35 de milioane de euro, tranzactia finalizandu-se pe 1 septembrie, potrivit lui Cristian Nacu, vicepresedinte si sef al biroului din Romania al firmei.
Achizitia a fost facuta prin intermediul fondului de investitii HaMer Holding, inregistrat in Luxemburg.
Liviu Cucu, fostul director general al Macon, a incasat impreuna cu sotia sa, Felicia, peste 3,66 milioane de euro din vanzarea pachetelor de actiuni pe care acestia le detineau si care cumulat se situau aproape de 10,75% din actiunile companiei. Liviu Cucu avea o detinere directa de 9,75% din Macon.
Lista proaspetilor milionari din Deva continua cu Olimpiu Matei, fost director adjunct, care a primit peste 2,1 milioane de euro de la Enterprise Investors pentru pachetul sau de 6,2%. Cornelia Stroescu, care a ocupat a treia pozitie in companie, cea de director economic, a incasat din vanzarea actiunilor Macon 1,3 milioane de euro in schimbul participatiei sale de 3,85%.
De asemenea, Danuta Muntean Birtan, membru in Consiliul de Administratie al societatii, a incasat 1,56 milioane de euro din vanzarea pachetului sau de 4,48%.
"Deoarece primii trei directori ai Macon erau si actionarii companiei, acestia au plecat odata cu vanzarea actiunilor. Noul director general al firmei va fi Marius Marin, care ne-a ajutat la aceasta tranzactie. De asemenea, directorul de vanzari si cel de productie vor fi alesi din cadrul angajatilor companiei", a spus ieri Cristian Nacu, reprezentantul noului proprietar al producatorului de BCA. De asemenea, Nacu a anuntat ca va fi adus un nou director financiar.
Marius Marin a activat anterior in pozitii de conducere in afaceri precum Mefin Sinaia, Uton Onesti sau grupul Tofan, ocupandu-se in special de procese de restructurare.
Pretul platit de fondul de investitii polonez, de 12 euro pe actiune, a facut ca sute de actionari ai producatorului Macon Deva sa incaseze zeci de mii de euro la inceputul acestei luni.
Se estimeaza ca intrarea pe piata a unei sume atat de mari ar putea produce efecte pe piata imobiliara din zona Devei.
Pentru achizitia Macon s-au batut atat fonduri de investitii, cat si investitori strategici de talie internationala. Macon si-a bugetat pentru acest an un profit de circa 3 mil. euro la afaceri de peste 28 mil. euro. In ultimii ani, compania a inregistrat in medie o crestere de 29% a cifrei de afaceri.
Macon are un portofoliu echilibrat de business, format din productie de BCA, cahle de teracota, produse termo si fonoizolatoare, produse din beton, obiecte ceramice, tigle, produse destinate finisajelor si agregate minerale.
Macon se numara printre cei mai mari producatori de BCA de pe piata, alaturi de Simcor Oradea, Elpreco Craiova, Prefabricate Vest sau Celco Constanta.
Vanzarea Macon Deva este cea mai mare tranzactie din ultimii ani de pe piata constructiilor, ratele mari de crestere de aici atragand un interes masiv din partea investitorilor strategici si financiari.
"In Romania constructiile reprezinta unul dintre sectoarele economice care inregistreaza cea mai rapida evolutie, cu o crestere de 10% in anul 2005 si care se estimeaza ca va inregistra in acest an un avans de 20%", afirma oficialul fondului de investitii Enterprise Investors.
Consultanta cumparatorului in tranzactie a fost asigurata de catre firma de audit Ernst & Young, firmele de avocatura Radu Taracila Padurari Retevoescu si Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen. Vanzatorii au fost consiliati in deal de catre banca de investitii Capital Invest si cabinetul de avocatura Mihaela Harsan.
Enterprise Investors intentioneaza sa reinvesteasca profiturile obtinute la Deva in dezvoltarea afacerii si sa aloce bani pentru eventuale achizitii ale Macon in sectorul de profil. Polonezii doresc o listare a Macon pe Bursa pana in 2009, dupa ce fondurile de pensii vor deveni active pe piata.
Odata cu achizitia Macon Deva, investitiile Enterprise Investors se ridica la 80 mil. euro, polonezii avand deja in portofoliu lantul de magazine Artima si un pachet de 22,5% in compania IT & C Siveco.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO