Companii

Două din 100 de companii active în România sunt în incapacitate de plată. În producţia de textile, în construcţii şi în industria alimentară, 3-5 firme din 100 sunt în insolvenţă

Autor: Cristina Roşca

29.04.2023, 00:07 180

Peste 6.500 de companii au intrat în insolvenţă în România în 2022, cel mai mare număr din ultimii patru ani Numărul firmelor aflate în incapacitate de plată a crescut cu 6,8% an la an România este a doua piaţă din regiune, după Ungaria, în ceea ce priveşte numărul total de insolvenţe, dar ca ritm de creştere, este depăşită de multe state.

Două din 100 de companii ac­tive din România sunt în incapacitate de plată, arată o analiză a companiei de analiză de risc şi analiză Coface. Rata insolvenţelor – calculată ca ponderea numărului de insolvenţe în total firme active – poziţionează România pe locul trei în Europa Centrală şi de Est, după Serbia (6,69%, adică aproape 7 firme din 100 active aflate în incapacitate de plată) şi Croaţia (2,08%), dar înainte de Ungaria (1,54%).

Totuşi, şi în România, la o analiză în profunzime a situaţiei, lucrurile sunt foarte diferite de la un sector la altul. Mai exact, există unele sectoare unde ponderea fir­melor cu probleme financiare şi care au apelat la soluţia insolvenţei e mai mare. Cele mai însemnate niveluri sunt înregis­trate de domenii precum producţia de textile, haine şi încălţăminte, construcţii şi industria alimentară şi de băuturi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO