Companii

Dubai Ports International va opera in portul Constanta

09.12.2003, 00:00 23

Compania Dubai Ports International a castigat licitatia pentru operarea unui nou terminal de containere in portul Constanta. Operatiunile sunt prevazute sa inceapa in primul trimestru din 2004, potrivit site- ului menareport.com.In faza finala, DPI a concurat cu Contship (Italia), Dragados (Spania) sau HiliPort (Malta).
Ofertele deschise pe data de 15 octombrie au avut valori cuprinse intre 81 mil. $ si peste 88 mil. $, constituin chiria pentru perioada 2004-2021, potrivit Mediafax.
Contractul de operare a terminalului de containere de pe molul II S al portului Constanta va fi semnat pina la finele lunii decembrie. Pentru Dubai Ports Authority, contractul de la Constanta este primul din Europa.
Operatorul terminalului va inregistra in 18 ani un profit de aproximativ 170 mil. $, adica circa 10 mil. $ anual, conform unui studiu realizat de specialistii japonezi.
Terminalul de containere reprezinta o investitie finantata in proportie de 75% printr-un imprumut acordat de Banca Japoneza pentru Cooperare Internationala, iar restul fiind asigurat de guvern.
Valoarea totala a proiectului se ridica la aproximativ 118 mil. $.
Directorul executiv al DPI, Mohammed Sharaf, a confirmat ca firma pe care o conduce intentioneaza sa faca comenzi suplimentare de echipamente in vederea triplarii capacitatii terminalului pana la 900.000 TEU (twenty foot equivalent units a€“ tone unitati in echivalent). "Vor fi facute de asemenea investitii suplimentare in sisteme si echipamente IT avansate", a mai spus Sharaf.
Bazinul Marii Negre a crescut in importanta si exista posibilitatea ca portul Constanta sa devina centrul economic si de transport multi nodal al regiunii, in conditiile in care facilitatile altor porturi la Marea Neagra sunt limitate. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels