Companii

După Dobrogea, vântul a început să bată şi în Moldova

După Dobrogea, vântul a început să bată şi în Moldova

Autor: Roxana Petrescu

09.06.2012, 13:19 1969

Cincisprezece proiecte eoliene în valoare de peste 1,7 miliarde de euro, cu o capacitate de circa 1.165 MW, mai mult decât un reactor de la Cernavodă, erau instalate la începutul lunii iunie pe piaţa locală, patru dintre acestea apărând pe lista întocmită de Transelectrica, compania naţională de transport al energiei, de la începutul acestui an.

Pentru prima dată de la începutul boom-ului eolian care a luat iniţial cu asalt regiunea Dobro­gei, în acest clasament îşi face apa­riţia şi un proiect amplasat în Moldova, a doua regiune cu potenţial din România.

Datele centralizate de Transelectrica, firmă care joacă un rol cheie în integrarea proiectelor de energie eoliană, arată că la începutul lunii iunie 15 parcuri eoliene erau instalate şi dispo­nibile în sistemul energetic naţional, cu patru mai multe comparativ cu începutul acestui an.

În total este vorba despre investiţii de peste 1,7 miliarde de euro care au fost realizate în mon­tarea a circa 500 de tubrine eoliene, majo­ritatea în Constanţa şi Tulcea.

Noii sosiţi de la începutul acestui an sunt aus­triecii de la Verbund, care au ajuns la o capa­citate de aproape 100 MW în Tulcea prin inter­mediul a două parcuri eoliene, dimensiunea totală a proiectului care ar urma să fie finalizat anul viitor fiind de 200 MW. Alături de ei, Energias de Portugal a mers mai departe cu două parcuri eoliene cu o capacitate cumulată de 57 MW. În total, cele patru proiecte noi au presupus o investiţie de circa 234 de milioane de euro dacă se ia în calcul un cost pentru fiecare MW instalat de 1,5 milioane de euro.

Moldova sparge gheaţa

Principala noutate este că dacă până acum toate parcurile erau amplasate fie în Constanţa, fie în Tulcea, datele Transelectrica arată că şi-a făcut apariţia şi prima investiţie finalizată în Moldova, mai exact în localitatea Vutcani, din Vaslui, proiect realizat de Energias de Portugal.

De altfel, Dobrogea şi Moldova sunt cele mai bune regiuni din România pentru investitorii în parcuri eoliene. Cum Dobrogea deja a fost cucerită de dezvoltatorii de proiecte, atenţia multor companii s-a îndreptat spre Moldova, acolo unde vântul bate aproape la fel de bine, dar unde terenurile sunt mai ieftine, iar procesul de avizare durează de obicei mai puţin, potrivit specialiştilor din piaţă.

Marile parcuri

Cele mai mari parcuri eoliene con­struite până acum în România apar­ţin gi­ganţilor CEZ (Cehia), Energias de Portugal, Iberdrola (Spania) şi Enel Green Power (Italia).

Astfel, cehii de la CEZ deţin acum 387,5 MW instalaţi pe raza a două comune dobrogene, Fân­tânele şi Cogealac. În total, parcul eolian dezvoltat de CEZ are o capa­ci­tate de 600 MW, iar potrivit celor mai recente infor­ma­ţii disponibile în­trea­ga inves­tiţie, de 1,1 mi­liar­de de euro, ar tre­bui să fie fina­lizată anul acesta. CEZ va monta 240 de turbine eoliene, li­vra­te de americanii de la General Electric, cu o capacitate de 2,5 MW fiecare, cu o înălţime şi un diametru de 100 de metri.

Al doilea parc eolian ca dimen­siune a fost dezvoltat de Energias de Portugal în comuna constănţeană Peş­tera şi are o capacitate de 90 MW. Pentru echi­pa­rea acestui parc au fost necesare 30 de turbine eoliene cu o capacitate de 3 MW fiecare. Cel de-al treilea parc eolian ca dimensiune dezvoltat în România aparţine spaniolilor de a Iber­drola şi este amplasat în lo­ca­li­tatea Mihai Viteazu, Con­stan­ţa. Realiza­rea acestuia a presupus montarea a 40 de turbine eoliene.

Cei mai mulţi bani pe vânt

În funcţie de investiţiile realizate până la începutul lunii iunie a acestui an, cele mai mari companii implicate în sectorul eolian din România sunt cehii de la CEZ, Energias de Portugal, Enel (Italia), Verbund (Austria), Ibder­drola, OMV Petrom şi ButanGas. Astfel, potrivit calculelor ZF, până acum cehii de la CEZ au investit peste 580 de milioane de euro, portughezii de la EDP au alocat mai bine de 427 de milioane de euro pentru "morile de vânt" instalate, în timp ce italienii de la Enel au bifat investiţii de 366 de milioane de euro în parcurile monitorizate de Transelectrica.

Potrivit celor mai recente estimări, până la finalul acestui an capacitatea totală a par­curilor eoliene din România ar putea depăşi pragul de 2.000 MW, ceea ce înseamnă investiţii de peste 3 miliarde de euro. Sectorul eolian a cu­noscut o dezvoltare puternică pe plan local, ţinând cont de faptul că la finalul anului 2009 în România erau montaţi doar 14 MW.

Dincolo de eoliene, oamenii din domeniu spun că şi sectorul energiei solare ar fi o zonă cu potenţial, mai ales datorită schemei de sprijin foarte generoasă pusă la dispoziţie de statul ro­mân. Deocamdată însă, pe plan local funcţio­nează numai două parcuri solare cu o capacitate totală de 2 MW.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO