Companii

easyJet tinteste 4% din piata low-cost

05.09.2007, 17:59 10

Compania aeriana low-cost easyJet, care va incepe sa opereze primele zboruri pe piata locala pe 10 septembrie pe ruta Bucuresti-Milano, tinteste in primul an de functionare o cota de 4% din piata low-cost din Romania, potrivit reprezentantilor companiei.
"In ceea ce priveste operatiunile derulate pe aeroportul Baneasa, obiectivul easyJet pentru primul an este o cota de 14%, iar din piata low-cost tintim 4%", a spus Peter Voets, marketing manager easyJet pentru Austria, Elvetia si Europa de Est.
Pe langa cursa Bucuresti-Milano pe care a anuntat-o la inceputul acestei veri, compania va mai zbura de pe aeroportul Baneasa catre Londra, incepand cu 29 octombrie, si spre Madrid din 9 noiembrie. Spania si Italia sunt tarile cu cel mai ridicat potential pentru cursele low-cost, avand in vedere comunitatile de romani din aceste state. Astfel, companii precum Blue Air, MyAir sau Wizz Air opereaza un numar ridicat de curse catre orase precum Madrid, Barcelona, Roma sau Milano
Cu aceste trei rute reprezentantii easyJet se asteapta sa atinga un numar de 225.000 de pasageri pe cursele in si dinspre Romania si sa inregistreze un grad mediu de ocupare de 87%.
Tot din aceasta toamna compania a intrat si pe piata din Bulgaria, pe ruta Sofia-Londra.
In acest an a intrat pe piata din Romania si operatorul low-cost Germanwings, divizia low-cost a Lufthansa. Germanwings a inceput sa opereze pe 25 martie pe ruta Bucuresti-K?ln si se asteapta sa transporte pana la sfarsitul anului 30.000 de pasageri. Totodata, in luna mai a inceput sa opereze pe ruta Bucuresti-Barcelona si compania low-cost Click Air. Intrarea unor noi companii pe piata si introducerea de noi rute de catre companiile deja existente ar putea duce traficul low-cost pe cursele in si dinspre Romania la aproape doua milioane de pasageri in acest an, triplu fata de anul precedent, potrivit estimarilor ZF.
Pe piata aeriana low-cost locala mai opereaza Blue Air, Sky Europe, MyAir si Wizz Air. Blue Air este liderul pietei low-cost din Romania, transportand anul trecut 443.500 de pasageri si estimand pentru 2007 circa 800.000 de pasageri. Compania ungara Wizz Air a intrat anul trecut pe piata romaneasca si estimeaza ca va transporta in acest an circa 500.000 de pasageri. Alte companii care au mai anuntat ca vor opera zboruri de pe aeroporturile din Romania sunt Air Berlin si Ryanair.
EasyJet are o flota de 137 de aeronave si acopera 334 de rute intre 84 de aeroporturi din 23 de tari. Compania a transportat peste 36 de milioane de pasageri in ultimele 12 luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO