Companii

Electromagnetica a închis 2017 pe pierdere din cauza unor provizioane şi a comenzilor fluctuante

Electromagnetica a închis 2017 pe pierdere din cauza...

Autor: Roxana Rosu

15.02.2018, 10:16 315

Producătorul şi furnizorul de energie şi corpuri de iluminat Electromagnetica Bucureşti (ELMA) a înregistrat anul trecut venituri de 221 milioane lei, faţă de 234 milioane lei în 2016, compania încheiind anul pe minus, cu o pierdere de 15 milioane lei, potrivit raportului financiar preliminar.

În 2016, Electromagnetica a raportat un profit net de 4,3 milioane lei.

Pierderea de anul trecut a fost cauzată de nivelul al provizioanelor şi al amortizărilor, de un provizion în valoare de 10 milioane lei constituit după sancţionarea companiei de Consiliul Concurenţei şi un alt provizion de 2 milioane lei pentru un client intrat în insolvenţă.

”Cu toate că marja EBITDA pe 2017 a fost pozitivă şi s-a menţinut la un nivel bun de 4,3%, nivelul ridicat al provizioanelor şi al amortizărilor a condus la un rezultat negativ. A fost constituit un provizion în valoare de 10 milioane lei ca urmare a anunţului Consiliului Concurenţei din luna ianuarie 2018 referitor la sancţionarea societătii pentru o presupusă încalcare a legii concurenţei pe piata producerii şi comercializării contoarelor de energie electrică şi a echipamentelor conexe pentru măsurarea energiei şi pe piaţa prestării serviciilor aferente măsurării energiei electrice in perioada 2010-2012. Ulterior comunicării deciziei motivate, societatea va contesta în instantă decizia de sancţionare în termenul legal”, explică societatea.

În plus, Electromagnetica precizează în raport că în al doilea semestru al anului 2017, activitatatea de furnizare energie a recuperat integral pierderea înregistrată în primul semestru. ”Reamintim că în primul trimestrul al anului 2017 problemele pieţei de energie au făcut ca preţurile de achiziţie să atingă valori record, provocand societăţii pierderi însemnate. Din aceleaşi motive, un client debitor al societăţii a intrat in insolvenţă. Pentru acest debit, a fost constituit un provizion în valoare de 2 milioane lei”.

 Activitatea de producţie a înregistrat pierderi ca urmare a comenzilor fluctuante şi implicit scăderii cifrei de afaceri, în principal din cauza amânării unor licitaţii de echipamente de măsurare a consumului de energie electrică şi a unor licitatii de elemente de siguranţă a traficului feroviar.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels