Companii

Elvila a mers inainte cu extinderea. “Ne asumam riscul diminuarii profitului”

Elvila a mers inainte cu extinderea. “Ne asumam riscul diminuarii profitului”

Reteaua de retail a Elvila numara in prezent 53 de magazine, dintre care doua au fost deschise in acest an

05.10.2009, 23:28 107

Grupul de firme Elvila, controlat de omul de afaceri ViorelCatarama, a inregistrat in primele sase luni ale anului o scadere avanzarilor de 12% comparativ cu perioada similara din 2008, niveldublu fata de cel estimat initial.

Cu toate acestea, din trimestrul trei vanzarile si-au revenit"usor".

"Pentru anul 2009 estimarile realizate la sfarsitul anuluitrecut preconizau o scadere de 5-7% a vanzarilor. Valorile reale audepasit aceasta scadere, ajungand la 12% in primele sase luni aleanului", au spus reprezentantii Elvila. Grupul de firme a rulatanul trecut afaceri de circa 115 mil. euro, ceea ce ii asiguralocul doi in industrie, dupa Mobexpert.

Printrecauzele care au determinat scaderea veniturilor din aceastaperioada, reprezentantii Elvila enumera limitarea creditarii cares-a resimtit in piata imobiliara incepand cu a doua jumatate aanului 2008, dar si neincrederea clientilor finali in dezvoltareaeconomiei in perioada imediat urmatoare, ceea ce ii impiedica inrealizarea unor noi proiecte de mobilare.

"Alti factori importanti care au contribuit la scaderea pieteide mobilier au fost devalorizarea leului in raport cu monedelecheie si diminuarea puterii de cumparare a populatiei", au mai spusreprezentantii Elvila.

Dupa scaderile din prima jumatate a anului, in trimestrul altreilea Elvila a revenit pe crestere si estimeaza ca va mentinetrendul si in ultimele luni ale anului.

"In cel de-al doilea semestru, datorita campaniilor de promovarea reducerilor la anumite categroii de produse, s-a constatat ousoara crestere a vanzarilor. Campania de reducere a fost lansataprin intermediul mai multor canale de promovare si va continua panala sfarsitul anului", au mai spus reprezentnatii Elvila.

Cel mai pesimist scenariu luat in calcul de companie pentru 2009este construit pe o scadere de 15-20% a vanzarilor, ceea ce ar ducerezultatele companiei sub nivelul de 100 mil. euro.

Reteaua de retail a Elvila s-a extins cu doua unitati anulacesta, dar a fost inchis si un magazin. In total sunt 53 demagazine Elvila pe piata locala, inclusiv francizele.

"In conditiile economice date, compania a mentinut derulareainvestitiilor planificate anterior, asumandu-si riscul diminuariiprofitului", au mai spus reprezentantii Elvila.

Din grupul controlat de Viorel Catarama fac parte companiaElvila, specializata in comertul cu produse de mobilier, sifabricile de mobila Elmoberom Beius, Relaxa Mizil si CarpatinaBabeni. Unitatea de productie de la Babeni a fost mutata anultrecut din Ramnicu-Valcea.

Pe piata de mobila, estimata la peste 1 mld. euro, Elvilaconcureaza cu Mobexpert, IKEA, kika, Staer, Neoset, Silvarom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO