Companii

Enel: Schema din energie a generat un impact negativ de 270 mil. euro. Italienii au pierdut 115 mil. euro pe furnizare şi 50 mil. euro pe distribuţie în S1/2022. Salvarea a fost vântul

Enel: Schema din energie a generat un impact negativ de...

Autor: Roxana Petrescu

03.08.2022, 16:45 175

Italienii de la Enel, cu circa 3 milioane de consumatori de energie în portofoliu, şi-au redus investiţiile cu aproape 40% în primele şase luni ale anului pe fondul deteriorării profitabilităţii operaţionale.

Principalul factor disturbator a fost schema de plafo­nare şi compensare a facturilor la energie aplicată de statul român încă din noiembrie anul trecut, care, spun italienii, a generat un impact negativ de 270 de milioane de euro.

Enel, compania care este operatorul reţelei de distribuţie a energiei din Muntenia Sud (Bucureşti), Banat şi Dobroegea şi care are un portofoliu de clienţi de 3 mi­lioane de puncte de alimentare, a terminat primul semestru cu o pierdere de 115 milioane de euro, faţă de un câştig de 45 de milioane de euro, strict pe zona de vânzare a energiei. Pe partea de distribuţie, acolo unde chiar reţeaua admi­nistrată are costuri proprii pentru energia consumată, pierderile italienilor au ajuns la 50 de milioane de euro de la un profit de 60 de milioane de euro în prima jumătate a anului trecut. Rezultatele au fost înregistrate în contextul în care energia distribuită de companie a fost la un nivel relativ similar cantitativ cu cel din jumătatea anului trecut. Mai departe, preţul spot al energiei aferent acestei perioade a fost de 170 de euro pe MWh, faţă de nivelul de 55 de euro/MWh din primele şase luni din 2021.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO