Energie

25 de miliarde de euro se învârt anual pe piaţa energiei din România

25 de miliarde de euro se învârt anual pe piaţa energiei din România
27.02.2012, 00:07 192

Energia, o piaţă de peste 25 mld. euro, cu mai bine de 135.000 de angajaţi, va fi întoarsă pe toate părţile de prima ediţie a ZF Power Summit '12, un eveniment organizat de ZF (www.zf.ro/ powersummit), care va începe mâine, dezbaterile urmând să fie continuate şi pe parcursul zilei de miercuri.

Energia este o piaţă "închisă", cu executivi foarte puternici, care au pe mână sute şi chiar miliarde de euro în fiecare an şi care influenţează prin deciziile lor o întreagă economie, fie prin politica de preţuri, fie prin proiectele de investiţii pe care le fac. Aceşti executivi duc în spate o experienţă puternică în domeniul în care activează, în special în ceea ce priveşte partea tehnică a segmentului energetic.

Având în vedere că în fiecare an piaţa de energie totală este de 25 mld. euro, în jurul ei roiesc cele mai puternice bănci, cei mai puternici con­sultanţi şi avocaţi, şi nu în ultimul rând intermediarii, cei care iau energia dintr-o parte şi o vând în altă parte. Iar ca să exişti în energie şi să fii un jucător important, trebuie să ai şi conexiunile politice de rigoare, având în vedere că energia este strategică pentru fiecare ţară, indiferent dacă ea se află efectiv în mâinile statului sau în mâinile companiilor private.

Cum va arăta mixul de energie al viitorului? Care sunt strategiile celor mai mari companii din energie pe următorii cinci ani? Care este viitorul marilor proiecte energetice care au puterea de a remodela piaţa locală, dar care vor avea un impact regional? Câţi bani va scoate statul din privatizarea marilor com­pa­nii? Acestea sunt doar câteva dintre temele de discuţii puse pe masă de ZF.

De cealaltă parte, răs­punsurile vor veni tocmai de la cei care au în mâini acest sector strategic, pentru că toţi marii jucători din industria energetică au răspuns afirmativ provocării ZF de a vorbi liber, într-un format nou, despre subiecte care au puterea de a influenţa o economie întreagă.

Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom, companie care a uimit toată lumea cu rezultatele financiare anunţate pentru 2011, dar şi cu potenţiala descoperire istorică de gaze naturale în adâncurile Mării Negre, va vorbi despre perspectivele de dezvoltare ale producătorului de petrol şi gaze, despre politica de preţuri a companiei sau despre preţul barilului în 2012.

Luca D'Agnese, CEO-ul şi pre­şedintele Enel România, cel mai mare distribuitor privat de energie din România, va contura strategia de dezvoltare a italienilor pe piaţa locală şi stadiul proiectelor majore în care grupul este implicat.

Dragoş Zachia, directorul general al Hidroelectrica, care-şi împarte cu Romgaz titlul de cea mai valoroasă companie de energie aflată în proprietatea statului, va vorbi despre marile investiţii pe care firma le are de făcut în anii următori pentru a-şi conserva locul de cel mai mare producător de energie local.

Eric Stab, preşedintele executiv al GDF SUEZ Energy România, va da detalii despre planurile de dezvoltare ale companiei pe termen lung, mai ales după ce grupul franco-belgian şi-a făcut intrarea pe unul dintre cele mai dinamice segmente ale pieţei de profil: energia eoliană. Deja România a atras în acest domeniu investiţii de circa 1,5 miliarde de euro şi are montaţi circa 1.000 MW în parcuri eoliene, schema de sprijin pusă la dispoziţie de statul român fiind principalul magnet pentru investitorii din această zonă.

Frank Hajdinjak, CEO-ul E.ON România, un business de peste un miliard de euro prezent atât în domeniul gazelor naturale, cât şi al energiei electrice, va putea aborda teme precum liberalizarea pieţelor de profil, impactul acestui demers atât pentru consumatori, cât şi pentru companii.

Constantin Tampiza, reprezentantul în România al preşedintelui Lukoil, Vagit Alekperov, care ani de-a rândul a condus operaţiunile Lukoil România, un business de peste un miliard de euro, va aborda teme precum explorarea şi producţia în România, un segment pe care ruşii acum îl tatonează prin activităţile din Marea Nea­gră, problemele de concurenţă, dar şi provocările care apar pe zona de distribuţie a carburanţilor.

Octavian Lohan, directorul general al Transelectrica, va putea dezbate viitorul Smart Grid în România, dar şi problemele care răsar din integrarea în sistem a tuturor proiectelor eoliene apărute în România.

Odată cu acest eveniment, ZF va lansa şi prima ediţia a Anuarului ZF Energie, un proiect care-şi propune să facă o radiografie a pieţelor de petrol, gaze naturale şi energie electrică, prin evidenţierea celor mai mari companii, a managerilor care le conduc, dar şi a tendinţelor care se conturează pe fiecare piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO