Energie

Banii americanilor dau peste cap jocurile europenilor: Planurile europene de creare a unui lanţ de aprovizionare cu baterii pentru maşinile electrice independent de China riscă să înregistreze întârzieri mari, deoarece companiile se concentrează pe piaţa americană din cauza subvenţiilor pentru energie curată

Banii americanilor dau peste cap jocurile europenilor:...

Autor: Ştefan Stan

26.12.2023, 10:19 15026

Planurile europene de creare a unui lanţ de aprovizionare cu baterii pentru maşinile electrice independent de China riscă să înregistreze întârzieri mari, deoarece companiile se concentrează pe piaţa americană din cauza subvenţiilor pentru energie curată, a avertizat un producător de top, scrie FT. 

Chris Burns, un fost inginer de la Tesla, care conduce producătorul canadian de materiale pentru baterii Novonix, a declarat pentru Financial Times că legea americană de reducere a inflaţiei atrage producătorii din Europa.

Novonix, care produce grafitul, o componentă a bateriilor care este vitală pentru tranziţia maşinilor electrice, intenţionează să se concentreze pe piaţa americană din cauza stimulentelor din legea de 369 de miliarde de dolari, pe care UE şi Marea Britanie nu au reuşit să le egaleze.

"Întotdeauna am avut în vedere extinderea în Europa, dar finanţarea devine cea mai mare provocare", a declarat Burns.

"Ne concentrăm pe livrarea sitului Riverside [din Tennessee, unde intenţionează să producă grafit] şi pe începerea următorului sit din America de Nord. Ne va ţine mai mult decât ocupaţi până la sfârşitul acestui deceniu."

Comentariile lui Burns evidenţiază provocarea cu care se confruntă Europa în construirea unui lanţ de aprovizionare independent de China, principalul furnizor mondial de grafit şi de alte materii prime necesare pentru baterii, fără o injecţie de subvenţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO