Energie

Cartelul petrolului a reînceput să funcţioneze: Rusia şi Arabia Saudită, susţinuţi de SUA, au decis să reducă producţia de petrol pentru a creşte preţurile, încât ţările lor, dependente de veniturile din ţiţei, să nu ajungă în faliment

sursa foto: Hepta

Autor: Alex Ciutacu

13.04.2020, 10:46 549

Arabia Saudită şi Rusia au pus capăt războiului preţurilor la petrol duminică, printr-un acord prin care au stabilit cele mai mari reduceri de producţie din istorie, pe fondul presiunii unor lideri mondiali, precum Donald Trump, potrivit FT.

OPEC a anunţat că va reduce producţia cu 9,7 milioane barili pe zi în lunile mai şi iunie – echivalentul a 10% din producţia globală – şi va continua cu reduceri de producţie mai mici până în 2022, într-o încercare de a stabiliza piaţa petrolului, afectată de prăbuşirea cererii în contextul pandemiei de COVID-19 şi de neînţelegerile dintre Rusia şi Arabia Saudită.

Această reducere de aproape 10% este mai mult decât dublul reducerii pe care au convenit-o producătorii de petrol în timpul crizei financiare globale din 2008.

Reacţia pieţei a fost mixtă, întrucât cotaţia pentru petrol Brent a înregistrat o creştere cu 8% la 33,99 dolari per baril, în timp ce cotaţia WTI a înregistrat o creştere de 8,7% la 24,72 dolari per baril. Cu toate acestea, traderii pun la îndoială puterea acestui acord de a compensa colapsul înregistrat la nivelul cererii.

Marile ţări consumatoare care au susţinut acest acord semnat duminică – printre care SUA, China, Japonia, India şi Coreea de Sud – au convenit să cumpere petrol pentru a-şi spori rezervele şi pentru a da un impuls pieţei.

Acordul grupului OPEC+, alianţa dintre cartelul OPEC şi Rusia, a fost încheiat prima dată joi, iar vineri a fost susţinut de Statele Unite şi de ţările G20.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO