Energie

Ce se mai întâmplă cu proiectul reactoarelor modulare mici de la Doiceşti? Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică dă undă verde pentru amplasamentul propus

Ce se mai întâmplă cu proiectul reactoarelor modulare...

Autor: Cristina Bellu

10.04.2024, 11:44 808

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) spune că amplasamentul fostei centrale electrice pe cărbune din Doiceşti, Dâmboviţa, îndeplineşte un număr substanţial de criterii de eligibilitate pentru dezvoltarea proiectului de reactoare modulare mici (SMR), inclusiv cele legate de siguranţă şi infrastructură.

Concluzia vine în urma incheierii Misiunii SEED (Site External Events Design) efectuată de experţii AIEA, în scopul revizuirii procesului adoptat în selectarea primului amplasament propus pentru Reactoarele Modulare Mici (SMR) la Doiceşti.

"Site-ul SMR de la Doiceşti este pe deplin conform cu cele mai înalte standarde de siguranţă ale AIEA, acest lucru reprezentând un pas important în proiectul SMR şi în implementarea acestuia. Avem încredere că oportunitatea de a dezvolta tehnologia SMR în România va aduce un număr mare de beneficii în ceea ce priveşte dezvoltarea industriei nucleare locale şi diversificarea surselor de energie cu emisii reduse de carbon", spune Teofil Mureşan, CEO şi Preşedintele E-INFRA.

Prin compania de proiect RoPower, fondată de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas, parte din E-INFRA, România este prima ţară din Europa care încearcă să facă primii paşi pentru implementarea în acest deceniu a unei centrale care utilizează tehnologia SMR.

Site-ul de la Doiceşti a fost preselectat în urma unei analize complexe de specialitate realizate de Nuclearelectrica în cadrul unui grant de 1,2 milioane de dolari de la USTDA în 2021 pentru identificarea şi evaluarea potenţialelor amplasamente pentru Reactoare Modulare Mici.

“În cazul SMR apar economii de scară şi România poate furniza această tehnologie în regiune. Acest proiect poate fi exportat de aici în alte ţări din zonă”, a spus Sebastian Burduja, ministrul Energiei, în cadrul intervenţiei sale de la ZF Power Summit 2024, eveni­ment care a avut loc în peri­oada 27-29 februarie, în Bucureşti.

 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO