Energie

Ciprian Bodiu, Parapet: Este clar că piaţa energiei din România se maturizează. Sunt optimist cu privire estimările despre construcţia facilităţilor de producţie de energie regenerabilă

ZF Power Summit 2024

Ciprian Bodiu, Parapet: Este clar că piaţa energiei din...

Autor: Ramona Cornea

28.02.2024, 15:16 144

Piaţa energiei din România se maturizează, susţine Ciprian Bodiu, chief sales officer în cadrul companiei Parapet, care adaugă că este optimist cu privire estimările despre construcţia facilităţilor de producţie de energie regenerabilă.

„Mă bucur că putem contura împreună drumul de la ezitare la proiecte reale, este rezultatul anilor de tatonări, este clar că vorbim despre o maturitate a pieţei. Îmi amintesc când în anul 2019 am reînceput activitatea pe piaţa din România cât de timidă era piaţa, cu proiecte de 50 KW, de 200 de KW, iar acum vorbim de proiecte de 500 de MW.  Dacă pornim de la general la particular, Agenţia Internaţională pentru Energie a dat la începutul anului nişte cifre foarte interesante care spun că, anul trecut, s-au construit la nivel global 500 GW, cu 50% faţă de anul 2022. Este un record de producţie din ultimele două decenii. Tot ei fac o estimare că, în următorii cinci ani de zile, estimarea de punere în funcţiune a facilităţilor de producţie de energie regenerabilă este de undeva la 3.700 de GW la nivel mondial, ceea ce este foarte mult. Sunt optimist, cred că aceste estimări vor deveni realitate”, a spus el în cadrul evenimentului ZF Power Summit 2024.

Ce a mai declarat Ciprian Bodiu în cadrul evenimentului ZF:

• În regiunea noastră, estimarea pentru următorii 8 ani de zile este de 28 de GW, deci tot o estimare optimistă. Această estimare este conectată şi cu creşterea consumului. Ne-am adaptat şi noi, compania, şi am trecut la acţiuni. Am început acest an cu o capacitate semnată de a construi cu aproape 100% mai mare faţă de anul trecut. În acest moment avem în construcţie undeva la aproape 60 MW, în contractare avem aproape 100 MW doar pe piaţa din România. În Germania avem în construcţie şi contractare peste 120 de MW.

• Din punctul de vedere al constructorilor, atâta vreme cât avem un investitor care are un plan şi un finanţator care-i dă acelui investitor, suntem capabili să materializăm construcţia unei centrale, să-l transformăm într-un produs finit.

• Spre surprinderea noastră, anul cererea a fost mult mai mare decât în anii trecuţi, a fost atât de mare încât ne-a forţat să ne adaptăm pieţei. Astfel că, pe lângă o creştere considerabilă a echipei, am reuşit să deschidem un birou la Bucureşti pentru a fi mai aproape de parteneri şi investitori. Cea mai bună decizie de business a fost că am trecut în partea de producător de energie prin achiziţionarea unui parc lângă Cluj.

• În acest moment, partea de construcţii în România este pe un trend ascendent şi este foarte optimistă.

• Vedem la marii producători de panouri, de invertoare că furnizează aceste echipamente.
• În acest moment, partea de stocare este zero. Aş putea pune pariu că anul viitor pe vremea aceasta lucrurile vor fi foarte schimbate.

• Toate estimările şi planurile pe care ni le facem nu trebuie scoase din contextul geopolitic actual de la nivel global pentru că sunt foarte mulţi factori de risc care acţionează, este greu să-i prevezi pe toţi şi să-ţi dai seama de repercusiunile pe care le au în viaţa noastră de zi cu zi şi în domeniul energiei. Atâta vreme cât este pace, cred cu tărie că, din punctul de vedere al parcurilor fotovoltaice, în următorii ani va fi un trend ascendent.

• Marea majoritate a materialelor pentru piaţa din România sunt achiziţionate din România, dacă nu discutăm de panouri, despre invertoare.

• Din punctul meu de vedere, cred că singura constată schimbare, piaţa este într-o continuă transformare şi te forţează să fii adaptabil. Sistemul energetic este vital pentru supravieţuirea noastră ca şi continent, trebuie tratat cu maximă seriozitate. Este normal să facem lucruri noi, atâta vreme cât el nu este pus în pericol. Este normal să fim adepţii lucrului bine făcut.