Energie

Echipamentele pentru energia verde, în continuă scădere. Piaţa este îngheţată

Echipamentele pentru energia verde, în continuă...

Autor: Roxana Petrescu

06.07.2015, 00:06 179
Echipamentele pentru proiectele eo­liene sunt singurele care şi-au men­ţinut preţul la un nivel constant în ul­timii trei ani, în timp ce panourile solare şi turbinele pentru micile hi­dro­cen­trale au suferit cea mai pu­ternică con­tracţie. Aceasta a venit la pachet cu mo­dificarea schemei de sprijin, cu scă­de­rea pre­ţu­rilor la energie şi la cer­ti­ficatele verzi, ceea ce la final a dus la blocajul acestui do­meniu.
 
Începând cu 2009, sectorul ener­gi­ilor regenerabile a atras investiţii de peste 7 mld. euro.
 
În domeniul eolian, o bună parte din această sumă a intrat în conturile marilor producători de turbine care nu au fabrici aici, dar circa 30% au rămas local şi s-au dus în con­strucţii de dru­muri, în conturile com­pa­niilor de lu­cră­ri electrice sau ale avo­ca­ţilor care au in­termediat tranzacţii. Toţi aceştia din urmă resimt şocul prin care trece industria energiei verzi.
 
Ultimul raport realizat de Auto­ri­tatea Naţională de Reglementare în do­meniul Energiei (ANRE) cu privire la analiza de supracompensare a siste­mu­lui de promovare prin certificate verzi a energiei regenerabile, pentru anul 2014, arată că tendinţa de ieftinire a echi­pamentelor pentru energia regenerabilă a continuat şi anul trecut, dar acest lucru nu a dus la o stimulare a investiţiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO