Intrarea Hidroelectrica în insolvenţă, o companie care a făcut 100 mil. euro profit în 2010, care susţine sistemul energetic naţional şi produce cea mai ieftină energie, ar putea avea drept consecinţă anchetatea administratorilor şi a directorilor pentru subminarea economiei naţionale?
Sindicatul Hidrosind are de gând să facă plângere împotriva membrilor CA ai Hidroelectrica pentru subminarea economiei naţionale deoarece, spun ei, intrarea companiei în insolvenţă este îndreptată împotriva economiei naţionale şi nu împotriva "băieţilor deştepţi"
Purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan precizează că în competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-ar afla un astfel de caz, dacă el ar fi însoţit şi de fapte de corupţie. Altminteri, cazul ar fi, dacă s-ar face o astfel de plângere, de competenţa Parchetului general.
Subminarea economiei naţionale este prevăzut de articolele 165 şi 145 din Codul penal.
Iată ce spune art 165:
"Fapta de a folosi o unitate din cele la care se referă art. 145, ori de a impiedica activitatea normală a acesteia, dacă fapta este de natură să submineze economia naţională, se pedepseste cu închisoare de la 5 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.
Dacă fapta prevăzută în alineatul precedent a produs pagube importante economiei naţionale, pedeapsa este detenţiunea pe viaţă sau închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi."
Art 145 la care face trimitere art. 465 prevede: "Prin termenul <public> se înţelege tot ce priveşte autorităţile publice, instituţiile publice, instituţiile sau alte persoane juridice de interes public, administrarea, folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publică, serviciile de interes public, precum şi bunurile de orice fel care, potrivit legii, sunt de interes public."