Energie

Laurenţiu Duică, Winston Real Estate Services: Nu mai ia nimeni în calcul o dezvoltare logistică fără o componentă de panouri fotovoltaice

Conferinţa ZF Logistică, Transporturi & Automotive 2023

Laurenţiu Duică, Winston Real Estate Services: Nu mai...

Autor: Alex Ciutacu

10.04.2023, 15:12 180

Panourile fotovoltaice au devenit o necesitate atunci când vine vorba despre noile dezvoltări imobiliare, în special pe segmentul logistic, de la depozite şi până la producţie, a explicat Laurenţiu Duică, managing partner şi cofondator al Winstone Real Estate Services în conferinţa ZF Logistică, Transporturi & Automotive 2023.

„Nu mai ia nimeni în calcul o dezvoltare fără a avea în componenţă panourile fotovoltaice. (...) Nevoia de a avea panouri fotovoltaice a existat încă de la bun început. Din păcate, costurile nu au fost deloc minime, motiv pentru care dezvoltatorii nu au luat în considerare acest lucru pentru primii 2-3 milioane de metri pătraţi dezvoltaţi în România, unde vechimea este de aproape 20 de ani. Tehnologia a avansat, iar panourile au anumite dimensiuni şi îşi permit amplasarea lor pe tot ce înseamnă hală, depozit, producţie, iar noile dezvoltări iau în considerare de la bun început această investiţie”.

România are peste 6 mil. mp de spaţii logistice şi se îndreaptă spre borna de 7 mil. mp în 2023, dar Laurenţiu Duică subliniază că această valoare se referă doar la stocul care se tranzacţionează, nu şi la spaţiile producătorilor, cele care nu se tranacţionează. Astfel, stocul real ar depăşi 15 mil. mp

„Dacă vrei să achiziţionezi acum panouri fotovoltaice costul lor este considerabil redus comparativ cu acum 8-9 luni, ceea ce nu face decât să aducă un plus valoare pe tot ce înseamnă dezvoltare de producţie şi logistică, dar şi acomodarea spaţiilor actuale. Vorbim de peste 15 milioane de mp de producţie, depozite, hale, etc. în România. Acesta este stocul real”.

Astfel, atât dezvoltatorii de spaţii logistice noi cât şi proprietarii spaţiilor implicate în economie plănuiesc investiţii în panouri fotovoltaice şi în eficientizarea consumurilor. Totuşi, Duică spune că există la mijloc o birocraţie stufoasă, la care se doreşte adăugarea unor noi reguli propuse de ISU.

„Trebuie să devii distribuitor, trebuie să îţi iei licenţe ANRE, treci printr-o birocraţie. Iar dacă noul normativ chiar se pune în aplicare, nu mai ai voie să pui nimic pe acoperiş pentru că trebuiee să reziste 40-50 de minute la foc, ca să poată intra pompierul şi să stingă, lucru care ne scoate din competiţie. Cu siguranţă un dialog nu va face decât să rezolve acest aspect”.

Ce a mai declarat în cadrul evenimentului:

  • Mizăm mult pe 2023, pentru că este urmat de 2024, an electoral, avem foarte multe autostrăzi în lucru şi orice kilometru care ar urma să fie inaugurat anul acesta sau la începutul anului viitor ar fi o valoare adăugată.
  • Faptul că se lucrează deja pe A7 a făcut ca foarte mulţi producători pe orizontală să aibă deja discuţii, să înceapă verificări, ce înseamnă status teren, timp de obţinere avize, ce înseamnă utilităţi, ce înseamnă reducere fiscală şi tot.
  • Avem mari probleme cu ajutorul de stat, nu ne referim doar la automotive, sunt multe industrii care urmează să îşi pună producţii în ţară şi nu reuşesc să o facă, chiar dacă îndeplinesc criteriile cu forţa de muncă, ceea ce este dificil pentru liniile de producţie automotive. Din celălalt punct de vedere, avem locaţii în care îndeplinim absolut toate condiţiile, suntem în condiţii defavirzate, dar dacă ne uităm la harta făcut de guvernanţi până în 2027 vedem că judeţe precum Hunedoara au maxim 40% ajutor de stat, comparativ cu judeţe care stau bine la producţie şi au până la 60% ajutor de stat. Este strigător la cer.
  • Să atingem pragul de 7 mil. mp de spaţii logistice este un lucru destul de normal, sunt multe construcţii speculative, sunt şi extinderi, şi jucători care şi-au relocat o parte din active, jucători care erau exclusiv pe retail, rezidenţial, HoReCa şi acum plasează bani şi în office şi pe industrial. La asta se mai adugă şi companii gigant care nu mai discută doar despre un depozit central în Polonia, ci de 4-5 depozite regionale
  • Cred că potenţialul României este de 10-15 mil. mp, nu 7 mil. mp, şi datorită zonei, dar şi pentru că poţi fi un hub regional pentru anumite produse non-food, produse generale, putem livra cu uşurinţă către ţări din UE şi, nu în ultimul rând, speranţa că poate reuşim să intrăm în Schengen, şi atunci chiar aş putea vorbi de o discrepanţă între logistica pentru depozitare şi e-commerce versus producţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO