Energie

Nicio restricţie la scumpiri: Carburanţii, în creştere cu 10% de la începutul anului. Redresarea economiei postpandemie, însoţită de ridicarea restricţiilor de mobilitate, se vede în cererea de carburanţi, dar mai ales în preţul la pompă

Nicio restricţie la scumpiri: Carburanţii, în...

Autor: Roxana Petrescu

11.06.2021, 12:30 652

Datele publicate de Comisia Europeană arată că litrul de motorină era la finalul lunii trecute cu circa 9% mai scump faţă de primele zile ale anului, creşterea de preţ în cazul benzinei fiind de 12%. Tot statisticile euro­pe­ne arată că petroliştii locali au fost mai grăbiţi să creas­că preţul la pompă decât cei din Grecia, Germania, Italia sau Franţa, în cazul benzinei, depăşind apetitul fran­ce­zilor la scumpiri şi la motorină.

Scumpirile vin în contextul în care cererea mondială de pet­rol este în creştere, fără a fi acoperită de producţie. Astfel, barilul se vinde acum cu peste 72 de dolari, în con­tex­tul în care la începutul anului tranzacţiile se făceau la circa 50 de dolari, iar în urmă cu un an la 27 de dolari. Pe plan local, cererea de carburanţi a crescut marginal, cu nu­mai 0,3% în T1, în 2020 scăderea fiind de 6%, arată datele OMV Petrom. „Scumpirea petrolului vine ca urmare a revenirii ce­re­rii pe plan mondial, dar are şi o parte pur emo­ţională le­ga­tă de aşteptările de redresare“, spune Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, membru în boardul In­sti­tutului European pentru Tehnologie şi Inovare (EIT).

Datele legate de evoluţia preţului la carburanţi completează astfel un peisaj marcat de scumpirea masivă a energiei electrice şi a gazului natural, 2021 riscând să devină unul dintre cei mai complicaţi ani din acest punct de vedere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO