Energie

Preţurile europene la gazele naturale au urcat luni cu peste 10%, după ce problemele din Australia încep să se extindă, iar eventualele întreruperi ale aprovizionării ar face consumatori europeni să intre în competiţie directă cu naţiunile asiatice pentru importurile de GNL

Preţurile europene la gazele naturale au urcat luni cu...

Autor: Ştefan Stan

21.08.2023, 11:34 537

Preţurile europene la gazele naturale au urcat luni cu peste 10%, extinzând creşterile din ultimele trei săptămâni, iar contractele futures olandeze TTF s-au tranzacţionat aproape de maximul ultimelor două luni, de 40 de euro pe megawatt-oră, pe fondul unor noi riscuri legate de oferta scăzută, potrivit Trading Economics. 

Rapoartele au indicat că o nouă rundă de muncitori din Australia ar putea începe greva miercuri, în cazul în care operatorul instalaţiilor de export Woodside Energy Group nu va ajunge la un acord cu sindicatele, adăugând voturi la posibilele greve ale muncitorilor Chevron anunţate săptămâna trecută.

Eventualele opriri ale aprovizionării ar avea ca rezultat faptul că principalii consumatori europeni de gaze ar intra în competiţie cu naţiunile asiatice pentru importurile de GNL, ceea ce ar duce la creşterea preţurilor de referinţă ale gazelor la nivel mondial.

Cu toate acestea, o creştere mai puternică a fost împiedicată de ştirile privind stocurile ample. Rezervele de combustibil au fost raportate ca fiind pline în proporţie de peste 90%, cel mai mare nivel înregistrat în această perioadă a anului şi cu mult peste obiectivul UE de a atinge nivelurile actuale de stocare până la 1 noiembrie.

Germania, Italia, Spania şi Ţările de Jos se numără printre ţările care au depăşit obiectivul, în timp ce stocurile franceze se află la 84%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO