Constructii & Imobiliare

Radu Ionescu, Liberty Galaţi: Companiile mari au un impact major în economia pe verticală. Daca statul are grijă de ele are, implicit, grija de IMM-uri

Radu Ionescu, Liberty Galaţi: Companiile mari au un...

Autor: Cristina Bellu

27.05.2024, 16:12 1078

Companiile mari joacă un rol esenţial în economie, influenţând în mod semnificativ lanţurile de aprovizionare şi susţinând numeroase întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) care gravitează în jurul lor. În acest context şi statul ar trebui să se implice mai activ în susţinerea marilor jucători, este de părere Radu Ionescu, director general al Liberty Galaţi, cel mai mare producător integrat de oţel din România.

“Trebuie să ne asigurăm că actualii campioni industriali rămân viabili şi sunt aici şi peste 30 de ani. Nu ar trebui să trăim în paradigma măsuri pentru IMM-uri şi măsuri pentru companiile mari. Cele două categorii sunt interdependente. La Liberty Galaţi avem peste 1.000 de furnizori, dintre care mai mult de 900 sunt IMM-uri, şi aprximativ 40% din regiunea Galaţi-Brăila. Fiecare dintre întreprinderile mari din România creează un ecosistem întreg de spirit antreprenorial. Şi fiecare de astfel de entitate are în jur sute de furnizori care pot să ajute la industrializarea României. În concluzie, trebuie să ieşim din logica în care avem 7 agenţii de investiţii şi să ajungem să avem o agenţie care să se ocupe de nevoile celor care există. Daca statul are grija de marile companii are, implicit, grijă şi de IMM-uri”, a spus Radu Ionescu la conferinţa ZF – Reindustrializarea Românei 2024.

Alte declaraţii:

♦ Piaţa europeană a fost inundată din 2021 de importuri mult mai ieftine decât pot oferi producătorii locali. În 2023, ponderea importurilor pe piaţa europeană a atins 27%, cel mai ridicat procent din ultima perioadă. Din păcate, pentru Liberty Galaţi, unii dintre concurenţii importanţi sunt producătorii din Europa de Vest care au beneficiat de măsuri de sprijin susbstanţiale în perioada COVID şi a crizei energetice. Practic, ei joacă pe acelaşi teren cu noi, dar susţinuţi cu subvenţii masive. Practic, jucăm cu forţe inegale.

♦ Producţia maximă a combinatului este de 3 milioane de tone de oţel pe an. În 2021 am produs 2 milioane de tone de fontă. În 2022, când a început conflictul din Ucraina, producţia a scăzut la 1,4 milioane de tone, iar pentru 2023 este o scădere substanţială pe care însă, o vedem reversată anul acesta. Focusul este pe recâştigarea în cea mai mare proporţie a pieţei locale. Deja ponderea livrărilor locale în livrările totale a crescut cu aproape 20% faţă de ultimii doi ani.

♦ La Galaţi, suntem în al doilea an de când am demarat un program de învăţământ dual. Avem un număr important de clase. Şi ne focusăm pe meserii tradiţionale – electricieni, de exemplu. Este foarte dificil să găsim astfel de specialişti în piaţă, şi ne batem pentru ei cu agricultura, cu Şantierul Naval, cu producţia de pielărie, cu toţi cei care au nevoie de echipamente industriale. Evident că mentalitatea tinerilor de a căuta un viitor mai bun în altă parte există şi probabil că va mai dura câţiva ani pănă când o s-o schimbăm.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24