Energie

Prima mare companie care ”sparge” blocada. Gigantul petrolier Shell a cumpărat ţiţei rusesc la un discount record, prima tranzacţie de acest fel de la invadarea Ucrainei de către Rusia. Reacţia Shell

Prima mare companie care ”sparge” blocada. Gigantul...

Autor: Ştefan Stan

06.03.2022, 00:01 23705

Gigantul petrolier Shell a cumpărat vineri ţiţei rusesc la un discount record, prima tranzacţie de acest fel de la invadarea Ucrainei de către Rusia săptămâna trecută, scrie Reuters. 

Tranzacţia, care nu a încălcat sancţiunile occidentale impuse Moscovei, a fost criticată de ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba.

"Mi s-a spus că Shell a cumpărat ieri, în mod discret, petrol rusesc. O întrebare pentru @Shell: nu vă miroase petrolul rusesc a sânge ucrainean?", a scris Kuleba într-un tweet.

Într-o declaraţie publicată la scurt timp după aceea, Shell a apărat achiziţia şi a declarat că va alege alternative la petrolul rusesc ori de câte ori va fi posibil, dar acest lucru nu se poate întâmpla peste noapte din cauza importanţei pe care o are Rusia în aprovizionarea globală.

Aceasta a adăugat: "Nu am luat această decizie cu uşurinţă şi înţelegem forţa sentimentelor din jurul ei".

Shell a declarat că va dona orice profit din cantitatea limitată de petrol rusesc pe care trebuie să o achiziţioneze unui fond dedicat şi, împreună cu agenţiile umanitare, va determina unde vor fi folosite cel mai bine aceste fonduri pentru a ajuta la atenuarea greutăţilor suferite de populaţia Ucrainei.

În ultimele zile, exportatorii ruşi s-au confruntat cu probleme grave legate de liniile de credit, transportul maritim şi asigurări, ceea ce a dus la întârzieri şi anulări ale încercărilor lor de a găsi cumpărători pentru ţiţeiul rusesc. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO