Energie

Reactoarele NuScale de la Doiceşti pornesc direct cu o întârziere de doi ani

Reactoarele NuScale de la Doiceşti pornesc direct cu o...

Autor: Roxana Petrescu

16.05.2023, 00:07 8623

În loc de 2027, proiectul care ar putea propulsa România în avangarda industriei nucleare la nivel global ar putea fi gata în 2029.

La finalul săptămânii trecute, studenţii de la Politehnică au putut interacţiona pentru prima dată cu Centrul de Explorare a Energiei NuScale, un simulator care ar tre­bui să îi obişnuiască cu modul de operare a unui reactor care în acest moment nu există în varianta lui finală.

Investiţia în acest simulator NuScale s-a ridicat la 1 mil. dolari, aceştia fiind primii bani pe care România îi vede în contextul programului nuclear SMR (reactoare mici modulare) care prevede montarea a 6 module cu o putere de 462 MW la Doiceşti. Deşi iniţial proiectul trebuia finalizat în 2027, în cadrul evenimentului de săptămâna trecută pentru prezentarea centrului de la Politehnica termenul a fost amânat cu încă doi ani de zile, fără explicaţii concrete.

De asemenea, nu s-au dat informaţii clare despre costul tehnologiei sau despre cât din acest reactor care ar urma să fie montat în România, la Doiceşti, ar putea fi produs local. Mai mult, deşi iniţial s-a precizat că România va fi prima ţară din lume care va găzdui un astfel de reactor, aparent în SUA va fi prima astfel de unitate funcţională.

„Veţi fi numărul doi. Nimeni nu vrea să fie numărul 1 în nuclear, SUA va avea primul reactor de acest tip“, au precizat reprezentanţii NuScale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO