Energie

România a consumat mai puţină energie, dar a ajuns importator

România a consumat mai puţină energie, dar a ajuns importator

Foto Shutterstock

Autor: Radu Bostan

11.01.2013, 00:07 1691

Consumul de energie al României a scăzut anul trecut faţă de 2011, în ciuda faptului că 2012 a fost un an al extremelor meteorologice, lucru care ar fi trebuit să se traducă în mai multă energie consumată.

Singura explicaţie este astfel o încetinire pe plan economic, spun reprezentanţii Transelectrica. Datele preliminare ale Transelectrica arată că anul trecut consumul intern brut de energie s-a ridicat la 59,28 TWh, faţă de un consum de 60 TWh înregistrat în anul 2011, aceasta însemnând o scădere de circa 1,25%. Analiza consumului de energie este un exerciţiu important pentru că evoluţia acestuia dă indicii în timp real despre mersul unei economii.

Mai mult, dintr-un exportator tradiţional de energie electrică, România s-a transformat anul trecut în importator şi astfel unul dintre cele mai pesimiste scenarii în ceea ce priveşte domeniul energetic a prins contur. Au fost mai mulţi factori care au generat această situaţie. Hidroelectrica, firmă care în mod normal asigura o treime din producţia naţională, a trecut prin al doilea an consecutiv de secetă, atingând în 2012 un minim al producţiei de energie.

Faptul că România a ajuns să importe anul trecut energie ar putea fi privit însă şi dintr-un alt unghi: nevoia de investiţii noi în sistemul energetic devine din ce în ce mai evidentă.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO