Energie

Roxana Mircea, managing partner REI Group: Proiectele derulate de companii sunt mult mai stabile. Cele pe care le-am depus pentru investitori fie au fost vândute, fie au făcut lucruri fără să ne consulte. Sunt un pic mai instabile. Statistica nu este fericită pe PNRR C6, aici vorbim de circa 50% care vor rămâne în picioare

ZF Power Summit 2024

Roxana Mircea, managing partner REI Group: Proiectele...

Autor: Mircea Nica

28.02.2024, 14:33 120

Proiectele derulate de companii sunt mult mai stabile. Cele pe care le-am depus pentru investitori fie au fost vândute, fie au făcut lucruri fără să ne consulte. Sunt un pic mai instabile. Statistica nu este fericită pe PNRR C6, aici vorbim de circa 50% care vor rămâne în picioare, a spus Roxana Mircea, managing partner REI Grup, în cadrul Conferinţei ZF Power Summit 2024.

“Din 700 de proiecte, undeva la 350 nu se vor mai implementa din multe motive. Unul dintre ele este că ele trebuie finalizate până la 31 decembrie. Ştim cu toţii că parcurile (fotovoltaice) nu au nici o şansă să obţină acel PIF (punere în funcţiune) până la 31 decembrie. Drept pentru care şi zilele trecute am mai trimis adrese către Ministerul Energiei să se întâlnească cu MIPE şi să găsească o soluţie urgent”, a mai adăugat Roxana Mircea.

Ce a mai spus Roxana Mircea, managing partner REI Grup:

PNRR C6 a început să se mişte, sunt licitaţii, dar după doi ani de evaluare situaţia nu este roz. Se va instala în opinia mea între 350-400 începând de anul acesta. Vine acum fondul pentru modernizare. Se suprapune peste realizarea proiectelor tehnice pe PNRR. De aceea, noi am cerut Ministerului Energiei să lase o perioadă mai lungă de cel puţin 3 luni pentru că aceeaşi proiectanţi care fac acum proiecte tehnice pentru PNRR trebuie să facă şi studii de fezabilitate. Din fericire studii de fezabilitate am învăţat să facem pe fotovoltaice în ultimii doi ani, acum învăţăm proiecte tehnice, învăţăm racordare pentru că nu prea se ştie racordarea. Vedem multe provocări, se dau anumite costuri şi ne trezim cu dublul costurilor.

Pentru ce vine de acum, cei 800 mil. euro, trebuie pregătite aceste proiecte din timp, cu consultanţi buni, cu proiectanţi buni şi cu garanţii contractuale foarte bune. Însă aici aş face o menţiune. Banii sunt puţini pentru că şi pe noi ne sună foarte mulţi în speranţa că vor obţine 90% fonduri. Pe ghidul consultativ erau 200 mil. euro pe fotovoltaic. Numai noi ştim nişte grupuri de investitori, care dacă vin proiete mari de 300-200 MW vor mânca acest buget cerând doar 60.000 euro, ori dacă ai un proiect mic nu aş recomanda că merită să mai aştepţi acei bani. Eu cred că merită să execuţi rapid proiectul.

Noi recomandăm să înceapă implementările şi să nu mai stea după fonduri, chiar dacă lucrurile se vor mişca mai rapid.

Ce aş vedea ca şi propuneri, creşterea capacităţii administrative urgent şi domnul ministru ştie acest lucru, mai multă predictibilitate în lansare, evaluare, lansare pentru ca investitorii să ştie dacă mai aşteaptă sau nu. Trebuie să avem foarte clar un calendar şi să ştim direcţia.

Nu în ultimul rând stocarea care mie mi se pare vitală. Înţeleg că se pregăteşte o axă din fondul pentru modernizare. Actuala axă pe caer pregătim acum PNRR nu este roză, deci nu mă aştept ca cei 79 mil. euro să fie absorbiţi, dar din 17-18 mld. euro vom avea fonduri pentru stocare. Cred că toate proiectele care nu au început încă construcţia ar trebui să aibă în vedere stocarea.