Şeful Nuclearelectrica: Până la urmă, ce facem noi în ţara asta? Nu ne putem imagina o ţară prosperă fară consum de energie

22 oct 2014 Autor: Roxana Petrescu

Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, firma care produce 20% din energia României, crede că şi anul viitor preţul energiei va continua să scadă şi spune că „partea înspăimântătoare“ este lipsa de apetit a consumatorilor pentru contractele pe termen lung.

„Dacă noi am început să ne sufocăm, nici nu vreau să mă gândesc ce fac alţii“, spune Daniela Lulache, făcând referire la producători de energie care au costuri mai mari decât Nuclearelectrica şi care încearcă să-şi găsească locul într-o piaţă în care preţurile continură să scadă.

Ieri şi azi producătorul încearcă să vândă pe bursa de energie OPCOM, pe platforma contractelor bilaterale pe termen lung, 29 de pachete de energie în valoare totală de peste 42 de milioane de euro. Preţul de pornire în aceste licitaţii este de 165,5 lei (37,4 euro) pe MWh, preţ în care este inclusă şi taxa de introducere în reţeaua de transport.

În total, Nuclearelectrica încearcă să vândă prin aceste licitaţii circa 10% din producţia anuală a companiei, unele contracte fiind croite pe termen de un an, iar altele pentru primele patru luni din 2015.

Preţul pe care îl cere producătorul de stat este mic, circa 37 de euro pe MWh, în contextul în care în 2008 energia pe contractele bilaterale se vindea pe aproape 50 de euro.

„Este un semnal prost pentru 2015. De două luni se contractează un procent redus din ofertele de vânzări. Partea înspăimântătoare este că nu se încheie contracte pe termen lung.“
 

De ce nu creşte preţul?

Pentru o companie cu un profil de producţie aşa cum este cel al centralei de la Cernavodă, care are o producţie aproape constantă şi care are nevoie de consumatori de energie în bandă, este foarte importantă semnarea contractelor pe termen lung, piaţa spot fiind practic inaccesibilă pentru Nuclear­electrica.

După primele nouă luni ale anului, media de preţ pe contractele bilaterale de energie era de 37,2 euro pe MWh, în scădere cu 13% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Pe piaţa spot, preţul mediu al primelor nouă luni a fost de 32 de euro, în scădere cu 6% faţă de perioada similară a anului trecut.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.10.2014

 
Read this article in english on www.ZFenglish.com
Cuvinte cheie:
nuclearelectrica
, energie
, consum
, contracte
, consumatori
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide