Energie

Strategia energetică 2030. 20 de miliarde de euro investiţii prevăzute în energie. Cine dă banii?

Strategia energetică 2030. 20 de miliarde de euro...

Autor: Roxana Petrescu

17.11.2016, 00:07 1035

Până în 2030, sectorul energetic are nevoie de investiţii de 20 de miliarde de euro în modernizare, cea mai mare parte a banilor urmând să vină din buzunarele inves­titorilor privaţi.

Energia nucleară este un domeniu prioritar, dublarea capacităţii de la Cernavodă fiind un proiect de care „atârnă“ securitatea energetică lo­ca­lă, dar care se va face doar printr-o sche­­mă de garantare a veniturilor.

Pro­iectul Tarniţa-Lăpuşteşti pică, ide­­ea unei mega-cen­trale de acumu­lare prin pompaj (care poate fi con­su­ma­tor sau producător după cerinţele sistemului - n.red.) fiind înlocuită de proiecte mai mici.

Transportul public ar trebui să se bazeze în mare parte pe autobuze electrice sau hibride, lu­cru care ar trebui să antreneze pe orizontală dezvoltarea unei industrii de componente electrice sau de ba­terii. Poate merită men­ţionat că acum jumătate din autobuzele din Bu­cu­reşti nu au aer condiţionat, iar timpul de aşteptare în staţie depăşeşte uneori 30 de minute.

România rurală se încălzeşte cu lemne, dar în 2030 casele din sate vor fi eficiente din punct de vedere ener­getic şi cele mai multe racordate la reţeaua de distribuţie a gazelor. Listările la bursă vor continua, monopolul statului urmând să rămână în transportul de gaze şi energie şi în lanţul nuclear. În rest, dacă oferta este bună, participaţii din companiile de producere de energie sau gaze sunt la „raft.î

Proiectul de strategie energetică 2030 a fost lansat în consultare publică pe 15 noimebrie, „romanulî de circa 100 de pagini fiind aşteptat de acest domeniu de peste 30 de miliarde de euro de aproape un deceniu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO