Vicepreşedintele Rompetrol: Am discutat aceste oportunităţi, un combinat chimic şi depozite de gaze, dar trebuie făcute studii de fezabilitate

Secțiune susținută de Medlife Logo

19 dec 2014 Autor: Roxana Petrescu

Cu cea mai mare rafinărie din România, singura care are ieşire la Marea Neagră, grupul Rompetrol, actualul KMG International, are nevoie de extinderea reţelei de benzinării, dar spune că nu poate face paşi mari până când memorandumul cu statul român nu-şi va produce efectele. Deşi documentul prin care grupul petrolier ar urma să plătească 200 de milioane de dolari din datoria totală de 688 de milioane de dolari pentru a prelua 26,69% din acţiunile pe care acum statul le controlează în rafinărie a fost publicat în Monitorul Oficial la începutul acestui an, până acum discuţiile au fost îngheţate. Practic, în acest moment statul este acţionar fără voia lui în rafinăria Petromidia, care continuă să piardă bani, iar KMG International îşi desfăşoară planurile de investiţii cu frâna trasă. 

„Noi ne-am exprimat angajamentul, dar Gu­vernul are procedurile sale. Departamentul pentru Energie este instituţia care se ocupă de implementarea aces­tui memorandum. Anumiţi paşi trebuie făcuţi. Trebuie realizată o strategie de privatizare, trebuie aleşi consultanţii, iar apoi trebuie lansată procedura propriu-zisă. Tot guvernul este implicat în această problemă, dar au fost alegerile, aşa că au fost şi alte priorităţi“, spune Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior al KMG International, fostul grup Rompetrol.

În prezent, Departamentul pentru Energie s-a transformat în Ministerul Energiei în noul cabinet Ponta, iar, potrivit Mediafax, atribuţiile de pri­vatizare şi acţionar la companiile din energie exercitate până acum de departament vor fi preluate de noul minister înfiinţat. Pracfic, şi soluţionarea problemei Rompetrol ar trebui transferată la noua entitate înfiinţată.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.12.2014

*MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unui business sănătos. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Companii!

 
Cuvinte cheie:
rompetrol
, combinat chimic
, depozite
, gaze
, studii de fezabilitate
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide