Cu cea mai mare rafinărie din România, singura care are ieşire la Marea Neagră, grupul Rompetrol, actualul KMG International, are nevoie de extinderea reţelei de benzinării, dar spune că nu poate face paşi mari până când memorandumul cu statul român nu-şi va produce efectele. Deşi documentul prin care grupul petrolier ar urma să plătească 200 de milioane de dolari din datoria totală de 688 de milioane de dolari pentru a prelua 26,69% din acţiunile pe care acum statul le controlează în rafinărie a fost publicat în Monitorul Oficial la începutul acestui an, până acum discuţiile au fost îngheţate. Practic, în acest moment statul este acţionar fără voia lui în rafinăria Petromidia, care continuă să piardă bani, iar KMG International îşi desfăşoară planurile de investiţii cu frâna trasă.
„Noi ne-am exprimat angajamentul, dar Guvernul are procedurile sale. Departamentul pentru Energie este instituţia care se ocupă de implementarea acestui memorandum. Anumiţi paşi trebuie făcuţi. Trebuie realizată o strategie de privatizare, trebuie aleşi consultanţii, iar apoi trebuie lansată procedura propriu-zisă. Tot guvernul este implicat în această problemă, dar au fost alegerile, aşa că au fost şi alte priorităţi“, spune Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior al KMG International, fostul grup Rompetrol.
În prezent, Departamentul pentru Energie s-a transformat în Ministerul Energiei în noul cabinet Ponta, iar, potrivit Mediafax, atribuţiile de privatizare şi acţionar la companiile din energie exercitate până acum de departament vor fi preluate de noul minister înfiinţat. Pracfic, şi soluţionarea problemei Rompetrol ar trebui transferată la noua entitate înfiinţată.