Energie

Zsuzsa Bereschi, Horváth: Evoluţia investiţiilor în sectorul energiei a fost modestă în ultimii ani. Avem nevoie de sprijinirea investiţiilor în producţie şi în partea de distribuţie

ZF Power Summit 2024

Zsuzsa Bereschi, Horváth: Evoluţia investiţiilor în...

Autor: Ramona Cornea

28.02.2024, 11:54 62
Evoluţia investiţiilor în sectorul energiei a fost modestă în ultimii ani şi este necesar ca partea de legislaţie, reglementare şi politici să sprijine investiţiile în producţie şi în partea de distribuţie, susţine Zsuzsa Bereschi, principal, energy & utilities, Horváth. 
 
„Evoluţia pe care am avut-o în ultimii ani în ceea ce priveşte investiţiile în sectorul energiei a fost modestă, iar perspectivele sunt încă modeste, dacă ne comparăm cu ţări vest-europene. Pe partea de legislaţie, reglementare şi politici avem nevoie de sprijinirea investiţiilor în producţie, dar foarte mult şi în partea de distribuţie. Avem nevoie de sprijinirea capacităţilor de preluare în reţele de distribuţie, dar pe viitor şi de reţele inteligente. Dacă vorbim de evoluţia prosumatorilor, trebuie să ne gândim deja cu un pas înainte la comunităţi de energie. Toate acestea trebuie reglementate, sprijinite şi corelate ca politică cu politicile generale de dezvoltare ale ţării”, a spus ea în cadrul evenimentului ZF Power Summit 2024.
 
Ce a mai declarat Zsuzsa Bereschi în cadrul ZF Power Summit 2024: 
 
Dacă vorbim despre investiţiile în producţia de energie, ele trebuie să meargă mână în mână cu investiţiile în stocare. Bateriile vor fi primul pas, dar după aceea avem nevoie de stocare pe scară mult mai largă, vorbim şi despre soluţii pe bază de hidrogen verde. Toate aceste lucruri vor influenţa direct preţul la consumatorul final şi câtă vreme nu reuşim să dăm nişte semnale de stabilitate în piaţă, de revenire la nişte principii de funcţionare normale, de piaţă liberă, cred că va fi foarte greu. Investitorii, jucătorii din piaţa de energie se confruntă cu nişte riscuri, iar aceste riscuri au costuri, iar aceste costuri sunt imediat reflectate în preţul la utilizatorul final. 
 
Toată zona de legislaţie, reglementare şi politici trebuie să ţină pasul cu posibilităţile tehnologice, cu potenţialul tehnologic. 
 
Sunt anumite lucruri pe care statul poate să le facă pentru sprijinirea PPA-urilor şi trebuie să le facă. De exemplu, mă gândesc la instrumente de sprijin financiar pe partea de garanţii şi riscuri, cred că aici este iar o problemă în PPA-uri. Suntem pe ultimul loc în Europa la încheierea PPA-urilor şi nu ne dorim lucrul acesta pentru că trebuie să mergem înainte cu electrificarea, cu transformarea industriei. Cred că aici avem nevoie de cât mai multă deschidere, transparenţă, vizibilitate din partea partenerilor care vor să încheie astfel de acorduri. Ca să avem această transparenţă şi vizibilitate, cred că trebuie să avem şi o stabilitate în piaţă.  
 
Vânzătorul şi cumpărătorul trebuie să ştie că ipotezele pe baza cărora îşi fac calculele de preţ sunt unele stabile pe termen lung, asumate ca acele riscuri din partea lor să se poată întâlni echitabil. Atunci nu trebuie să urmărim în PPA-uri preţuri de piaţă, acum piaţa este volatilă, dar când avem nişte ipoteze concrete şi putem să gândim într-un cost mediu ponderat, acela ar trebui să fie factorul determinant pentru încheierea de PPA-uri.  Într-un LCOE intră şi costul finanţării şi iar ne întoarcem la cât poate statul să ne ajute să finanţăm investiţiile în capacităţi de producţie. 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO